torsdag, september 03, 2009

Åhh alla måste med annars är det orättvist.

Det verkar som om CUF-Magnus har hamnat lite i "blåsväder" sedan han skrev på Sidan 4 i Expressen och berättade att han tycker man skall sluta bygga allt handikappvänligt. Något som jag delvis håller med om. Varför skall alla lägenheter som byggs vara handikappvänliga? Jag vill kanske bo i en liten etta med en dusch som är lika stor som en säng (när man ställer den på högkant). Jag vill kanske ha en toalett som man inte kan vända sig om i.

När det är bostadsbrist och högskolestudenter tar vilka skrubbar som helst (så länge det är nära ett ställe med bra kaffe latte och fräcka barer) så skall man inte bygga extra breda dörrar. Nej nej nej det handlar om att inse att de flesta av oss inte har något förhinder för att bo på små ställen. Visst vi kan ha vänner som är rullstolsburna och inte kan besöka oss. Men vissa har djur och en stor del av oss är pälsdjursallergiker. Vi kan inte heller besöka våra vänner. Man får hitta andra sätt som ett Kafé eller varför inte en liten tur i parken. Om det nu inte råkar vara så att man är pollenallergiker. För nog faan skall kommunerna inte anpassa parker efter pollenallergiker. Det skall planteras blommor, buskar och träd. Helst Björkar för de ger mest besvär.

Vad jag egentligen vill säga är att CUF-Magnus har rätt. Visst skall vi bygga för rörelsehindrade men vi skall inte överdriva det hela. Allt behöver inte vara anpassat och korrekt. Man kan inte förbjuda och kräva i samma andetag. Emelia Felderman "svarar" CUF-Magnus på Sidan 4 idag. Så går hon ett steg som är så jävla löjligt så det är inte sant. Hon kan inte gå på privata fester eller göra grupparbeten hemma hos kompisar. För de har inte tillräckligt breda hissar eller en toalett som går att använda. Visst jag förstår problemet. Men är dina kompisar så jävla dumma att de inte tänker på dig? Själv bor jag på tredje våningen dit några av mina kompisar inte kan komma eller har svårt att ta sig. Men jag får anpassa mig också. Jag vet om det och får kanske ta med dessa kompisar någon annanstans. Som ett Kafé eller kanske till och med hem till henne. Jag säger inte " Jaha nu skall vi hem till mig! Ha det så bra du kan väl höra av dig imorgon då för du kommer ju inte upp för trapporna."

Är det diskriminering att inte bygga handikappvänligt? Är det inte då även diskriminerande att plantera blommor som sprider sina pollen mot alla pollenallergiker? Nej jävla larv är vad det är. Jag tror att även om vi inte bygger alla handikappvänliga lägenheter så kommer vi nog att se till att alla kan umgås med varandra ändå. Satsa istället på att ta bort trappsteg, kullerstensgator och grusgångar i den "offentliga" miljön istället. Där är något som till och med jag kan ställa upp på.

Intressant? Läs mer om CUF, handikappvänligt, diskriminering magnus, , , , , , ,

9 kommentarer:

Klockan 4:14 em , Blogger Adryan Linden sa...

Du förlöjligar frågan eftersom otillgängligheten upplevs av oss med funktionshinder som apartheiden i Sydafrika gjorde för de svarta. Mer behövs inte sägas.

 
Klockan 5:55 em , Blogger Eklindh sa...

Men snälla någon... Det är klart jag förlöjligar det för det är inte något problem. Självklart så skall man bygga så mycket som möjligt handikappvänligt. Men faan inte allt.

Jag ställer den där frågan igen då. Vi som är pollenallergiker? Hur tror du vi känner oss när det skall planteras träd och blommor precis överallt? Där kan du snacka om att känna det som apartheid. Vi kan gå vart vi vill men vi dör om vi går där det planterats blommor. (okej lite överdrivet kanske). Offentliga miljöer ser jag som en självklarhet att man skall ha anpassat för rörelsehindrade. Men i privata bostäder? Om det är diskriminerande så är jag ledsen att säga det. Då är jag för diskriminering. Det är inte någon rättighet att få en vindsvåning, enn etagevåning, eller ens få bo där man vill. Det handlar om att kompromissa och göra det bästa av situationen.

Och kom inte dragande med sydafrikatjafs för då är steget inte långt till judar i koncentrationsläger och då förlorar du diskutionen.

 
Klockan 11:05 em , Blogger Adryan Linden sa...

Har vi sagt att Mount Everest ska anpassas?

Nej, det vi menar är att mycket går 2009 att anpassa till både skäliga och rimliga kostnader. Vidare ja så innebär en tillgänglig miljö just att man ska tänka på allergiker och andra respiratoriskt sjuka, jag har själv andningsstöd så jag vet hur det är att ha en andningsofri omgivning.

Samt så skiter jag i om jag förlorar diskussionen, då jag är trött på att förnekas vår rätt att få jämföra oss med både Sydafrika, apartheid, judar, den slutgiltiga lösningen och koncentrationsläger. Jag är bara glad att ni ger oss sista ordet genom att förbjuda vår uppfattning.

 
Klockan 12:16 em , Blogger Eklindh sa...

Ja det är precis det som ni har sagt.

Vad jag talar om är bostadshus, lägenheter inte offentliga miljöer som torg, stadshus, museum, biblotek, biograf eller den lokala icaaffären. Dessa delar tycker jag är självklara skall anpassas för att passa alla, oavsett kostnad. Men när det kommer till att det är diskriminerande att man inte kan gå hem till "kompisar" eller gå på privatfest då har det gått för långt. Då är man intingen dum i huvudet som tror att det är en jävla rättighet till att gå på privatfest och komma in hemma hos alla.

Då har man tagit steget till att säga att man skall anpassa mount everest.

 
Klockan 4:33 em , Blogger Adryan Linden sa...

Av den svenska befolkningen på 9 miljoner har vi cirka 4 miljoner svenskar som har något form av funktionshinder, detta betyder att ca 8 miljoner är anhörig till någon med funktionshinder, vilket betyder att under rådande situation kan dessa inte träffa varandra på lika villkor. Av denna anledning är krav på tillgängliga bostäder rättfärdigat. Vidare ska alla har rätt till bekväma, utrymmliga och billiga bostäder. O framför trånga studentlägenheter väljer alla något större, inför därför högre skatter så vi kan bygga stort och mycket o kassera den privatsektorn i bostadspolitiken som står i vägen för idén om bostad till alla.

Och nej detta är inte som att göra Mount Everest tillgängligt, detta är att göra Sverige till 2009-talet.

 
Klockan 4:20 em , Blogger Eklindh sa...

Där är du och jag inte överens alls.

För det var väl lite där skon klämde då. Det var inte så att några skall betala för bostäderna utan alla skall betala. Det fungerar liksom inte riktigt så. Skall vi som väljer att bo i privata bostäder alltså betala för andras byggande via skattesedel. Något som vi kanske aldrig behöver använda oss av.

Skall vi som bygger våra egna hus betala mer för att andra skall få rymliga och stora lägenheter? Hmm nej du då får allt komma tillbaka med något som är bättre.

KAssera den privata sektorn? Jo det har vi ju sett hur det går. Det fanns en hel del fina lägenheter i Sovjet.. Stora, öde och statliga. Och alla var precis i samma storlek och prisklass.

 
Klockan 10:57 em , Blogger Adryan Linden sa...

Att dra in Sovjet har inget med saken att göra ... som vi vet funkar icke planekonomi det visar både Sovjet och Kina. Ja, som vi ser t ex i Stockholm och övriga Sverige har privatiseringen av bostadsmarknaden varit ett fiasko.

 
Klockan 11:52 fm , Blogger Eklindh sa...

På vilket sätt har privatiseringen varit ett fjasko? Det finns fortfarande en hel del kommunala bostadsbolag kvar. Dessa brukar inte vara i topp när det gäller underhåll på sina hus. Många av miljonprogrammen byggdes även de med av kommunala bostadsbolag. Vilka visserligen sedan såldes till många privata företag. Men underhållet har varit eftersatt från början.

Och återigen varför skall jag betala bostäder åt andra för? Är det inte meningen att man skall betala för sig själv?

 
Klockan 3:35 em , Blogger Adryan Linden sa...

Med fiasko menar jag hela det politiskasystemet, där bostadspolitiken ingår.

Vi betalar skatt så vi betalar för varandra, att detta solidariska system inte fungerar är för att Sverige har den senaste tiden lidit brist på
fungerande ledarskap. Enorma summor spenderas för att hålla kommuner och landstingsbyråkrater glada, i bagrunden, har vi faktiskt Sveriges Kommun och Landstingsförbund ... en stat i staten. Vill du hitta fiaskot finns mycket del här ...

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida