fredag, juni 20, 2008

Vad hände med Alliansen ideal?

När Alliansen fick regeringsmakten i Sverige så hoppades jag verkligen att det skulle bli lite ändring. Kanske inte några enorma svängningar i hur landets lagar ser ut. Men ändå så hoppades jag på att det nu skulle bli ändring. Men vad har hänt sedan dess? Man kan säga att det har inte hänt ett enda dugg. Eller jo en sak har hänt. Apoteket förlorade monopolet över nikotintuggumin och receptfria läkemedel. Att sedan apotekets försvarare verkar tro att alla som handlar alvedon på apoteket nu inte skall ha en aning om hur dessa tabletter skall brukas gör att jag mest skrattar. Att människor som undrar hur ett visst läkemedel skall fungera vid ryggverk, ledvärk eller tandvärk klarar av att ta ut den informationslapp som finns i ALLA förpackningar och faktist läsa verkar vara helt omöjligt för apotekspersonal att förstå. Men nu är det över med den saken snart kan jag köpa alvedon även på söndagarna.

Jag tänkte jag på ett lätt sätt skall ta upp det som jag hoppades på.

1. Spelmonopolet- Det är inte någon större hemlighet att jag inte är ett stort fan av Svenska Spel. Eftersom jag gillar poker så är det lite roligt när Svenska Pokerförbundet ordnar till SM i Poker. Eftersom det ändå är Svenska Pokerförbundet som pysslar med poker så tycker man ju att det låter rimligt. Åhhh nej inte alls. Svenska Spel vill inte ha något med Svenska Pokerförbundet att göra och väljer att starta ett "eget" SM. Svenska Pokerförbundets SM som många anser är det "riktiga" SM får spelas i Tallin. Medans Svenska Spel fläker på med onlinekval till "SM i poker". Jag hade hoppats att med den nya regeringen skulle det vara slut på denna särställning för Svenska Spel och att andra aktörer kom in på marknaden. Och någonstans hoppades jag att Svenska Pokerförbundet tillsammans med ett eller flera spelföretag kunde ordna ett SM i poker som verkligen kunde bli en folkfest. Kanske inte lika stort som WSOP i Las Vegas men iallafall ett steg på vägen.

2. Alkoholmonopolet - Jag gillar systembolaget det gör jag verkligen. På få ställen kan man få sådan service och råd om vad man skall dricka till den där biffen. Sortimentet är det inte heller något fel på. Men det handlar mest om att det skall vara ett bolag som säljer, inga andra får peta på alkoholen. Jag gillar både öl och vin inget som är någon idé att förneka. Och när jag arbetar så har jag ofta svårt att ta mig i tid till Systembolaget då de stänger klockan 18 (utom vissa dagar då de har öppet till 19) Eftersom min arbetstid sträcker sig från 11-19:30 så blir det ett enormt problem för mig att komma dit och handla mina öl. Så varför kan inte jag köpa mina öl på butiken brevid jobbet? Eller varför kan jag inte köpa mina öl på den licensierade butiken på hörnet? Varför måste jag åka till "Gröna Boden" för att köpa mina öl?

3. TV-avgiften - Få saker retar mig så som TV-avgiften. SVT har en hel del bra produktioner det skall jag verkligen erkänna. Jag lyssnar också helst på Sveriges Radio och då är kanalen helst p3. Men varför denna enorma övertygelse om att utan tvlicensen så skulle Sverige bli ett land med bara amerikanska sitcom på tv. Janne Josefsson skulle få sparken och aldrig göra tv igen. Så är det naturligtvis inte. Public Service tv är kanon. Om det kan produceras rätt. Kalla Fakta är ett utmärkt program som betalas med reklampengar. Alltså med pengar som kommer från företag. Jannes Uppdrag Granskning är betalt med licenspengar. Det känns givetvis som om dessa båda program är precis samma sak. Men icke i Sverige där Jannes Uppdrag Granskning är "oberoende", "opolitisk" och "fri från kommersiella krafter" eftersom det är en SVT produktion. Men det är ju inte bara program som Uppdrag Granskning som licenspengarna betalar. Nej då enorma produktioner som "Så skall det låta", "Allsång på Skansen" och inköp av ett antal "hollywoodfilmer" är också vad du betalar för genom din tv-avgift. Inte speciellt mycket av din "avgift" går till de viktiga program. En stor del av slantarna slösas bort för att ta "tittarstriden" med de kommersiella kanalerna som TV3, TV4, Kanal 5. Att sedan TV8 börjar sända liknande samhällsprogram som SVT verkar få SVT att se rött.
SVT börjar nu också kräva att man skall licensbelägga datorer och mobiltelefoner. Detta eftersom SVT sänder många av sina program över nätet(?). Det spelar inte någon roll om jag tittar eller ej. Har jag möjlighet att titta så skall jag betala. Punkt slut.

Att FRA-lagen sedan var det som fick min bägare att rinna över är ju något som jag har gjort helt klart i mitt förra inlägg. Så här dagen efter så känns det riktigt bra. Jag är nöjd. Nöjd med mig själv och glad över alla de mail jag har fått från ibland helt okända människor som önskar mig lycka till i framtiden.

Eftersom jag känner att jag bara skall ta dessa tre frågor nu så avslutar jag denna blogposten. Jag skulle säkerligen fortsätta i evigheter. Men nu är det midsommar och frukosten väntar.


Intressant? Läs mer om poker, spel, Casino,, , , , monopol, alkohol, systembolaget, , , , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida