torsdag, maj 08, 2008

Svenska Folket vill inte sälja ut något som inte finns kvar.

Seko har tydligen "beställt" en undersökning där Svenskarna säger att de inte vill sälja ut Posten, Apoteket och SJ. Något som jag verkligen inte förstår. Posten är helt klart det största jävla mysteriumet för mig. Varför vill en majoritet av Svenskarna behålla ett företag som missköts så som Posten gör. Ett företag som lägger ned sina kontor och flyttar till ICA butiken eller den lokala bensinmacken. Okej Postutdelningen verkar man ju fortfarande sköta på ett bra sätt men det är nog allt. Lägg till detta att vi trots dessa "besparingar" med nedlagda kontor fått höjda avgifter på postens tjänster. FFF-Johanna skrev om detta för ett tag sedan. Här och Här kan du läsa om detta.
Även jag har drabbats av postens vrede och nya profil.

Men snälla ni svenskar som inte vill sälja ut posten. Kan ni tänka tillbaka några år då ett företag som hette Televerket hade monopol på telefonanvändandet i Sverige. Är det bara jag som minns att det var dyrt att ringa då. Väldigt dyrt att ringa till en annan kommun för att inte tala om utlandssamtal. Detta var i en tid innan mobiltelefonens intåg. Och hade inte Televerket/Telia sålts ut så hade vi garanterat suttit här och betlat 4.55:- /min. För det var vad jag betalade för min första mobiltelfon med telias abonemang (detta var innan kontantkorten fanns). Vad jag betalar idag har jag inte en aning om. Men inte är det mycket.

En tid där ett företag har monopol gör att servicen sänks betydligt. Något som vissa vänsterpartister verkar glömma bort när det gäller just Telia. Magnus Ahlkvist skriver också att en säljning av posten och apoteket skulle göra att "glesbygden" inte får tillgång till dessa är ju helt åt helvete fel. Jag vet inte vilken verklighet Magnus Ahlkvist lever men Posten har lagt ned en stor stor stor del av sina kontor runt om i landet. Kanske mest just i glesbyggd. Det har inte heller blivit dyrare med telefon. Mobiltelefonen som idag finns i stort sett i varje mans ficka kostar idag inte speciellt mycket. Men detta verkar Magnus glömma bort. Vilken tur att (S)(V)T inte har monopol på nyhetsrapporteringen längre. Annars kunde ju vi Svenska bli väldigt lurade.

I grund och botten är det kanske dags att vi ställer oss frågan. Är det så mycket bättre med statligt ägande? Jag är helt övertygad om att det finns privata företag som kan sköta Apoteket, Posten, Telia, Vasakronan, Nordea och Svenska Spel på mycket bättre sätt.

Så Mats Odell snälla sälj dessa företag. Sälj dem till personer som vill driva dessa företag. Personer som vill utveckla dessa företag. Staten skall väl ändå inte syssla med något som privata aktörer kan göra bättre? Eller ska dom det?

Intressant? Läs mer om på andra bloggar om Privatiseringar, Mats Odell, posten, telia, apoteket, svenska spel, vasakronan, politik, regeringen, SEKO

3 kommentarer:

Klockan 1:23 em , Blogger Quim sa...

Verkar inte som du kan så mycket om posten & tekniken i fiber m.m.

Idagsläget ägs posten av staten visst, men det är fortfarande aktiebolag & cheferna agerar på detta sätt, dom högsta cheferna har aldrig varit brevbärare och kan nada, dom är totalt värdelösa, posten har blivit kass sen det gjordes om till aktiebolag & sen citymail fått gå in i städerna och kasha in pengar, medan posten måste fortsätta arbeta ensamna på landet där det inte finns några större pengar. (samma kommer hända med apoteket).

Angående telefonerna skulle det knappast kosta så mkt som du tror, på bara 10år har vi lyckats öka bandbredden i vårt fibernät/kopparnät utan att behöva gräva nytt med flera hundra procent. Sen tar ju nästan alla dessa nya bolag betalt per påbörjad minut & höjd startavgift som inte ens borde existera idagsläget, visst telia tar denna också - men dom är aktiebolag idag.

 
Klockan 2:02 em , Blogger Eklindh sa...

Så du menar att hade vi haft kvar ett monopol på telefonin så hade alltså detta varit billigare om vi endast hade haft telia?

Vilket jävla skitsnack. Telia är ju alltid i topp när det gäller kostnader och det hade ju knappast blivit billigare om de fick leka helt själva på marknaden.

Och tror du verkligen på fullt allvar att Telia ens skulle försöka utveckla vårt telenät om de hade monopol. Ååhh nej. Det hade som vanligt låtit "det som vi har fungerar bra. Vi skall inte ändra på detta."

 
Klockan 6:03 em , Blogger disa sa...

太極峽谷,磐石營地,九族文化村,風櫃斗,雅築沙里仙溫泉,蛇窯蟬說,合歡山,嘉南八卦窯,糯米石橋,震災紀念公園,芙蓉瀑布,水鳥保護區,牛耳藝術渡假村,敷榮堂,登瀛書院,木屐蘭溪谷,木生昆蟲館,泰雅渡假村,惠蓀林場,水沙連古道,台一生態教育休閒農場,清境農場,生態農場,豐年靈芝菇,錦吉昆蟲館
奧萬大,埔里酒廠,埔里鯉魚潭,中台禪寺,台灣地理中心碑,九族文化村,玉山國家公園,合歡山,日月潭,田尾公路花園,新百果山,鹿港龍山寺,台灣民俗村,鹿港天后宮,溪頭森林,廬山溫泉,草嶺風景區,劍湖山世界,北港朝天宮,三條崙海水浴場,夏威夷,池南森林遊樂區,鯉魚潭,太魯閣,秀姑巒溪,長春祠,大佛風景區,東勢林場,古奇峰,五指山風景區,海水浴場,六福村,秀姑巒溪,石梯坪,磯崎灣,掃叭石柱,七星潭,小叮噹科學園區,大聖渡假,三義木雕博物館,谷關風景區,武陵農場,大坑風景區,亞哥花園,崎頂海水浴場

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida