onsdag, april 23, 2008

Men om Anitras monopol kan rädda liv? Kan man ge ICA monopol för att rädda feta barn?


Anitra Steen VD på Systembolaget skriver idag på Aftonbladet debatt att monopol är bra för folkhälsan. Självklart gäller detta "hennes monopol" på alkohol. Men är det kanske något annat nu när Folkhälsan är så mycket mer? Vad säger om Aftonblaskans egna superrepotage när det kommer något nytt larm i stil med "fet mat kan ge stor mage", "chips ger dig cancer", "dieten som kan slå ut ditt imunförsvar" och så vidare.

I samma anda som Anitra så kör vi på nya tankar och fler monopol. Ica bör få monopol på godis då de kan kontrollera inköpen mer då. Fler och fler barn blir fetare och riskerar att dö i förtid i fetmarelaterade hjärtsjukdommar. Coop bör få monopol på chips då vi måste se till att personer inte sätter i sig för stora mängder chips så att cancer uppstår.

Detta är väldigt viktigt. Detta samtidigt som ICA och Coop uppfyller de krav som konsumenterna ställer på god service och bra tillgänglighet genom öppettider. Det är särskilt viktigt nu när svenskarnas köpkraft ökar och fler och fler vill ha en del av livets goda i form av choklad och chips.

Att sedan Anitra och hennes "forskningsrapport" att alkoholkonsumtionen skulle öka med 29% vilket ger fler misshandlar (14000 om året) fler döda (1600 om året) och tydligen så skulle personer ha fler sjukdagar (16 miljoner). Det skulle alltså betyda att ALLA invånare i Sverige skulle ta ut ungefär 2 sjukdagar om året extra. Men då kanske vi skall räkna bort de som väljer bort alkoholen helt. De som går i skolan eller är yngre än det, alla pensionärer. Vi räknar även bort studenter och så vidare.

Att sedan det finns många personer som klarar av att dricka och vet när man inte skall göra det verkar helt försvinna i denna rapport. Om vu vantiserar lite nu då att 70 % av befolkningen arbetar. Säg att det är 9 miljoner invånare i Sverige om 70% arbetar så är det 6300000 som arbetar. Av dessa 6300000 så är kanske 4 % nykterister kvar blir 6048000. Av dessa så kan 85% kontrollera sin alkoholkonsumtion kvar blir då 907200 som skall stå för ytterligare 16 miljoner sjukdagar. Och då har jag räknat riktigt jäkla konstigt. Eftersom 70% av befokningen inte arbetar. Så stämmer inte dessa siffror alls. Jag tog dem bara ur luften ungefär som Anitra Steens forskare troligen gjort.

Grunden i denna rapport är att vi alla är dumma i huvudet och saknar arbetsmoral och fri vilja. Även om alkohol kunde köpas på ICA så skulle majoriteten av oss trots detta inte sätta och köra bil efter vi druckit alkohol. Men det är klart. Tro du på att monopolet är lyckat Anitra. Lev du i en drömvärld.Intressant? Läs mer om politik, monopol, alkohol, systembolaget, Anitra Steen, ICA, Coop.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida