onsdag, april 23, 2008

Jag är ledsen er lön är helt okej

Jag tycker verkligen att sjukskötersker gör ett underbar jobb. Men det är inte helt orimligt med den lön som de har idag. 15% ökning på två år är inte helt möjlig. Inte så mycket för att de inte behöver lönen. Men vad händer när andra fackförbund kräver samma sak? Vad händer när restaurang kräver samma ökning? Vad händer när livs kräver samma ökning? Då jävlar kan vi börja gnälla om höga matpriser. Men det är klart nu är det väl viktigast att just deras yrke "uppvärderas". Men hur kommer läkarna reagera på sjuksköterskornas krav? Hur kommer undersköterskorna reagera?

Hur många yrkesgrupper har vi som vill ha sina yrken uppvärderade och gärna med högre lön. Vad sägs om sopgubbarna. Är det någon som ens har tänkt en tanke på vad som skulle hända om dessa skulle kräva samma ökning? Vad skulle hända om de strejkade? Det är inte rimligt.

Sen gillar jag att sjuksköterskorna hotar med att säga upp sig. Iallafall om man skall tro DN rubriksättning. Men säg upp er då för faan. Jag vet att ni inte kommer att göra det. Var beredd på att fullfölja era hot. Annars är de lika mycket värda som en älgskit i skogen.

DN 1 2 3 4
SVD 1 2 3
Aftonbladet 1 2 3


Andra intressanta bloggar om: , , , , ,

11 kommentarer:

Klockan 6:35 em , Blogger Elin sa...

Nämen då så...finns det flera med lika dålig lön, ja men då klagar jag inte (Jantelagen!!) Nä men klagar inte du då heller när du får tex cancer, för det finns fler som har cancer...endel har tom två cancerdiagnoser. Så kan man väl inte resonera... Man måste väl få göra något åt sin egna situation även om det finns de som har det värre. Så låt dem strejka då. Om du nu värderar en sjuksköterskas arbete med en sopåkare...

Vad gäller undersköterskorna så fick de sin höjning förra året, utan strejk - lyllos dom. Och det är därför de flesta har lika mkt lön som jag eller mer. (Jag har 19200 efter 5 år som sjuksköterska + extra högskoleutbildningar, dock ej specialist)

Och uppsägning: jodå! Danmark behöver 2500 nya sjuksköterskor och de tar emot svenska sjuksköterskor med öppna armar. För vet du vad? Sjuksköterskor är högt värderade utomlands, ja i hela världen förutom i Sverige. OCh som malmö-bo pendlar jag utan problem 20 min till Köpenhamn för 7000 kr mer i månaden. Men jag är svensk och stannar gärna i Sverige och vårdar svenskar (och andra nationaliteter också naturligtvis) om jag värderas om än inte lika högt som i Danmark så åtminstone mer än idag!

 
Klockan 6:50 em , Blogger Jonas sa...

Lönen för en "sopgubbe" idag ligger i snitt på 36.500 kronor per månad. Tror att deras fackförbund varit aningens mer framgångsrika i sina förhandlingar. Sopåkning är dessutom ett skydsklassat arbete eftersom det får stora konsekvenser för samhället på bara några få dagar om avfallshanteringen läggs ned.

 
Klockan 6:58 em , Blogger Eklindh sa...

Men Elin om det nu är så jävligt med ditt jobb. Börja jobba i Danmark då.

Jag uppvärderar gärna erat jobb. Det är ett viktig jobb som sjuksköterskor gör. Men att få en 10% löneökning är inte rimligt. Höj gärna lägstalönen men inse att det inte fungerar med en 10% ökning för alla. Ta medlarnas bud. Det är rimligt och helt okej.

 
Klockan 2:25 fm , Blogger LeoB sa...

Eklindh: På vilket sätt är inte 10% löneökning rimligt?

Om det är 10% löneökning som behövs för att höja lönen till en rimlig nivå så är 10% såvitt jag kan begripa rimligt ur den synvinklen. Men du menar tydligen något annat?

 
Klockan 6:58 fm , Blogger Sara sa...

Ja vad skulle undersköterskorna säga? De kanske skulle tycka att det är i all rätt att högre utbildning och större ansvar ger mer i lön. Jag har idag 19400 efter 3 år i yrket. Känner flera USK som har lika mkt eller mer (och de har inte jobbat längre än vad jag har), får som utbildad specialist 23500. Det är verkligen en jättebra lön. Och nej, det går inte bara att flytta.

 
Klockan 8:29 fm , Blogger Eklindh sa...

Tänk att ni hänger upp er så på den här utildningen.

Högskoleutbildning i några år är nästan vad alla idag måste ha.

Jag känner personer som har läst ekonomi i 3 år på högskola och idag har en lön på strax över 18000 men det är klart han har ju kanske inte något sådant ansvar.

 
Klockan 8:34 fm , Blogger Eklindh sa...

Och Sara så det går inte bara att flytta? Varför kom hoten om massuppsägningar då? Menar du att ett sådant hot bara var värt skit och ingenting?

 
Klockan 4:37 em , Blogger Elin sa...

Eklindh: Jag sa inte att mitt jobb var jäkligt, tvärtom trivs jag bra med det, nästan för bra. Jag vill bara bli värderad därefter. Och jag skrev också att jag gärna pendlar till Danmark om jag inte blir uppskattad för mitt arbete i Sverige, men blir jag det stannar jag allra helst i Sverige. Läs gärna hela inlägget innan du svarar.

Vad gäller ekonomers utbildning och lön, du svarar ju själv på frågan varför vi borde ha högre lön. Och är inte deras löneutveckling bättre? Eller känner du någon ekonom som har 23000 efter 30 år? (Som den högst betalda sjukssköterskan på min avd.)

 
Klockan 5:22 em , Blogger suecoloco sa...

10% för alla är ett onödigt krav, vissa ska ha 20% andra betydliggt mindre påslag, det är lägstalönerna som ska upp. Vissa landsting betalar skäliga löner medan andra pissar på sina anställda och kartelliserar mellan avdelningarna för att hålla nere lönerna. Så är det t.ex i Uppsala där en avdelning inom landstinget inte får erbjuda högre lön än en annan för att locka till sig folk - helt sjukt. Men söker man sig till den privata sektorn får man bra betalt, min kompis har 26000 efter fyra år i yrket vilket känns rätt så rimligt. Motsvarande inom landstinget är ca 21500 vilket är lågt. Men i STHLM betalar de ganska bra, har flera kompisar som ligger runt 28000 där, ska de också få 10%? Det känns rätt så onödigt tycker jag, ge hellre Carina som idag har 20000 20% påslag.

 
Klockan 8:12 em , Blogger Eklindh sa...

Nej Elin jag känner inte någon ekonom som har 23000 efter 30 år. Mest för att jag inte känner någon som jobbar som ekonom mer än en kille.

Men jag har svårt att tro att deras utveckling har en enorm skillnad mot er. Och ja lägsta lönerna skulle jag gärna se en höjning av. Men jag tycker fortfarande att en 10% ökning är för mycket. Ta medlarnas bud. Satsa mer på en höjning av lägsta löner. Men det verkar vara svårt att acceptera ett sådant.

 
Klockan 8:52 fm , Blogger Elin sa...

Jag hade accepterat en lägsta lön... Om lägsta lönen ändras till 22000 får jag ett lönepåslag på 3000, det hade jag varit mer än nöjd med. MEN inte om jag sedan i flera år inte får i princip något lönepåslag alls. Det måste också vara reglerat, för som suecoloco sa: Vissa sjukhus och kliniker pissar verkligen på sina anställda!

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida