tisdag, mars 25, 2008

Vad är SVT så rädda för egentligen?

Debatten om Public Service kommer upp lite då och då. Både i bloggosfären och i den politiska högborgen. Däremot så är det sällan som det blir någon förändring i vad vi idag kallar public service. SVT har tillsammans med SR och UR monopol att kalla sina program för public service. Under flera år så har samtliga privata tvbolag gjort vad jag skulle vilja kalla för "public service" program.

Den absolut största av de privata bolagen är TV4 de har med deras program Kalla Fakta visat att de kan göra nyttiga samhällsprogram. Varför skall inte detta kunna ge TV4 del av public service pengarna? Om vi nu skall ha kvar dagens system med lienspengar. Det finns fler kanaler som även de visar att de vill och kan. Axess och TV8 är lite av nykomlingar i spelet och visar att de har utmärkta program.

En annan lite fråga som har ploppat upp i mitt huvud är hur mycket pengar som rinner bort i SVT? Varje hushåll med en tvapparat betalar 2000 kronor om året. En ganska hygglig summa pengar. Vart tar dessa vägen? Och hur mycket pengar har då TV4, TV8, Axess i reklamintäkter? De kan göra samma program som SVT. Och lite mer. När vi ändå tittar på dessa saker så undrar jag fortfarande varför SVT "tävlar" om tittarna om man nu är så bra på att göra public service program? SVT har program som är utmärkt underhållning i form av "På spåret", "Antikrundan" och "Så skall det låta". Detta är program som kostar en hel del att producera. Men detta är program som lika gärna kan gå på någon av de reklamfinansierade kanalerna. Melodifestivalen är ju också ett sådan program. Jag är helt övertygad om att de privata kanalerna skulle slå varandra blodiga i tävlan om vem som fick sända den.

Och SVT hur mycket kostar det att köpa in dessa filmer som med jämna mellanrum visas? Nu på fredag visar SVT filmen "Man on fire" med Denzel Washington från 2004. Detta är ren underhållning. Underhållning som lika gärna TV4, Kanal 5, TV6 eller TV3 kunde visa.

TV-licensen är en kvarleva från en tid då det endast fanns två kanaler. Idag har vi valet att inte titta på SVT. Men vi kan inte välja bort denna betalning till SVT. Idag när den digitala sändningen är det som vi har så bör vi väl rimligtvis kunna välja bort SVT? SVT är en kanal som bör ingå i ett program utbud från Boxer, Comhem, Canal Digital och allt vad de heter.
Men det var ju bara en tanke. Eller handlar det helt enkelt om att Socialdemokraterna inte vill bli av med sitt främsta vapen i "kampen mot orättvisorna" den publika megafonen som kallas SVT?Intressant? Andra bloggar om SVT, public service, Socialdemokraterna, licens, tvlicens, politik, tv, program,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida