måndag, mars 03, 2008

Men om Polisen inte gjorde fel vem gjorde det då?

Det har skrivits massor med bloggposter om händelserna i Rödeby. Det har säkert skrivits massor med tidningsartiklar om händelserna i Rödeby. Nu senast kommer utredningen om polisens handlande innan själva skottnatten. Självklart så har de inte gjort något fel. Samma sak med sociala myndigheter. De har inte heller gjort något fel.

Men vad är det då som har hänt? En familj blir trakasserad så mycket att pappan väljer att skjuta med en hagelbössa mot det gäng som uppträder hotfullt. Man har ju trots allt valt att kontakta polisen vid ett antal gånger. Då har inte något hänt. Gänget har slitit upp bildörren i farten en gång. Inget gjordes. Vad skall behöva hända för att någon skall reagera? Är det först när någon dör som man väljer att reagera?

Jag blir lite irriterad över chefsåklagarens uttalande om att moppegänget inte är"ett gäng i vedertagen mening" då de flesta inte förekommer i belastningsregistret. Nehe? Är det så det är? Så bara för att man inte förekommer i belastningsregistret så är man alltid oskyldig? Personer som i grupp uppträder hotfullt mot en eller flera personer bör väl ändå betraktas som ett gäng?
För det är väl ändå så att majoriteten av ungdommar inte finns i belastningsregistret. Oavsett om de är med i ett gäng eller inte. Sen är det ju detta med gällande regelverk och föreskrifter har använts när anmälningarna mot "gänget" skötts av polis och åklagare. Det betyder alltså att det är lite av praxis att lägga ned utredningar i "brist på bevis" som det heter när man inte orkar ta tag i det hela.

Det känns inte så bra detta. Vi får ett samhälle där man "kommer undan" med mer och mer hela tiden. Unga lär sig inte att deras handlande kan få konsekvenser. Ett samtal med socialtjänsten är inte något man oroar sig för. Och om man råkar döda någon så är det bara att skylla på våldsamma datorspel eller filmer så kommer man lite lättare undan. För det är alltid någon som är dum nog att gå på den ursäkten.


SVD1, SDS, SVD2, DN1, DN2

Intressant? Läs mer om , , , , , ,

5 kommentarer:

Klockan 9:21 em , Blogger Johan sa...

Helt rätt. Ungdomarna vet att dom gör fel och skulle dom inte blivit skjutna skulle dom kommit undan den här gången också.

Men polisen gör inget fel, socialen gör inget fel och ungdomar vet ju per definition inte bättre så dom kan väl ändå inte gjort fel? Det återstår att se.

Risken är att det slutar med att samhället säger att den som gjort mest fel är pappan. Samhället utreder sig själv och hittar inte några fel. Då måste samhället ändra sig. Praxisar måste ändras, arbetssätt måste ändras. Men ser inte samhället sina egna fel kommer det inte heller att erkänna ett förändringsbehov.

Det jävliga är väl bara att jag och fler med mig bara väntar på vart det skall hända nästa gång.

 
Klockan 9:24 em , Blogger Eklindh sa...

Så sant så sant.

Om pappan är den enda som "har gjort fel" i lagens mening här så kommer detta inte vara sista gången som denna sak händer.

 
Klockan 8:49 fm , Blogger Andreas sa...

Man behöver ingen syndabock. Fallet är tragiskt nog som det är, utan att man börjar anklaga poliser, socialen eller psykvården för att ha gjort fel. Pappan ska dömas för det han gjorde, och de överlevande ungdomarna skall tas om hand.

Men visst är det ett problem med barn som inte lärt sig ansvarstagande. Kanske har det något med föräldrarnas frånvaro att göra.

 
Klockan 9:57 em , Blogger Johan sa...

Ungdomarna har gjort fel. 50-åringen har gjort fel. Samhället har gjort fel som blundat. Att en labil person får behålla så väl licens som vapen i hemmet är under all kritik. Det är en tragisk historia men den skulle inte ha gått så här långt om inte båda parter bidragit eller fått så här stora konsekvenser om samhället reagerat.

Om myndigheter verkligen borde ha förstått att agera annorlunda vet jag inte men konstaterar att kommunikationen mellan den utsatta familjen och myndigheter brister.

Noterar att du undviker att föra pappans agerande på tal under frågeställningen vem som gjorde fel. Anser du att det är så självklart att det är fel att skjuta folk att det inte behöver nämnas eller hör du till dem som tycker att han gjorde rätt? Jag ställer mig mycket skeptisk till att någon inblandad i Rödeby-historien skulle vara skuldfri.

Angående slutklämmen så betvivlar jag att 50-åringen kommer lättare undan genom att skylla på datorspel eller filmer.

 
Klockan 10:26 em , Blogger Eklindh sa...

Nej då. Jag anser inte att Pappa gjorde rätt. Däremot så kan jag förstå pappans handlande. När man blir desperat så gör man saker som man inte bör göra. Dessa saker är för det mesta inte rätt.

Pappan och hans familj är säkert inte helt oskyldiga heller.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida