lördag, mars 22, 2008

Men Frida Johansson Metso inte nu igen!

Återigen så skriker vissa liberaler på bojkott av OS. LUF är en av dem. Och det gör mig förbannad, ledsen, irriterad och besviken. Frida skriver idag på Expressen. Jag blev irriterad på Frida redan under en sändning av kvällspasset i P3 för några dagar sedan där hon flera gånger säger att idrottarna inte skall åka till Kina för att vara med i propaganda utan istället stanna hemma. Skall de stanna hemma och vara en del av propagandan då? Idrott är inte politik. Idrott är en tävling, en lek och en sak som förenar oss.

Ja visst låter det fint. Kina är en diktatur och man bör kritisera Kina och dess ledare. Men man skall inte göra detta genom att bojkotta något som förenar hela världen. OS är en lek. Om man skall bojkotta Kina för att de inte följer de mänskliga rättigheterna hur skall vi då göra när OS går i USA? USA avrättar fångar som anses mentalt handikappade. Detta måste vi kritisera men är det verkligen någon som vågar kräva bojkott då? Jag skrev om detta redan förra gången som någon krävde Bojkott då var det för händelserna i Burma. Jag har samma ställningstagande då som nu.


Vad många glömmer är att en bojkott kan stärka Kina "kämparglöd" då kan man ju återigen ta upp att "väst" är onda och inte vill vara med att leka, "väst" vill inte att omvärlden skall komma till vår fina folkrepublik och se hur fint vi har. Väst anser att de är bättre än oss. Men de vågar inte möta oss i en ärlig kamp.

Denna gången är det Tibet som är anledningen till bojkotten. Sist var det Burma. Vad är det nästa gång? Låt politikerna sköta politiken och låt sportstjärnorna sporta.

Men visst Frida kräv bojkott av OS. Men se då till att kräva bojkott när Volvo åker till Kina. Kräv bojkott när Eriksson skall sälja mobiltelefoner.

Så Stefan Holm, Susanna Kallur, Carolina Klüft och alla andra. Spring, hoppa, skjut, rid och simma under OS och se till att ta många medaljer och lyssna inte på kraven om bojkott. Visa gärna erat stöd hur ni vill, om ni vill. Men åk till OS följ era drömmar. Ta medalj. Tävla, vinn och det viktigaste av allt ha riktigt roligt. Det viktiga är inte att vinna det är att delta.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Klockan 11:19 fm , Blogger Stig-Göran Fransson sa...

Den bästa bojkotten av Kina är att inte köpa varor tillverkade i Kina. Den näst bästa bojkotten är att avstå från deltagande i OS. Det är handling som har effekt på Kinas ledare, inte tomma ord.

 
Klockan 12:12 em , Blogger Eklindh sa...

Bullshit!!

Kina skiter fullständigt i om Sverige kommer till OS eller inte. Vi är inte någon enorm nation som har hela världens ögon på oss. De kan inte bry sig mindre.

Bojkott av varor som tillverkas i Kina? Okej så du menar att vi inte skall köpa något? Om vi tittar på några saker som vi i har i hemmet så står de "made in china" på de flesta. Dricksglas, kaffekoppar, tv, radio, datorer allt made in China. Så nej bojkott av varor är inte heller ett alternativ. För många av varorna kan vi inte få någon annanstans och det finns inga eller få alternativ. De alternativ som finns är ofta mycket mycket dyrare. Och ingen kommer betala det priset för något.

Men det är klart sådanna missar är ju lätt att göra när man kan kräva något.

 
Klockan 12:43 em , Blogger Stig-Göran Fransson sa...

Du menar tydligen att vi skall acceptera orättvisor. Jag tror på människans makt genom att låta bli att köpa varor som är producerade av dåliga företag.

Vi kan mycket väl köpa varor på annat håll även om de är lite dyrare.

 
Klockan 1:11 em , Blogger Eklindh sa...

Nej jag säger inte vi skall acceptera orättvisor eller brott mot mänskliga rättigheter.

Men att kräva köpbojkott är lönlöst med varor från Kina. Detta då nästan allt är tillverkar i Kina på ett eller annat sätt. Volvo köper delar från Kina. Saab likaså. Eriksson köper och säljer varor med Kina, liksom Nokia.

En Eriksson telefon innehåller en hel del komponenter som tillverkats i Kina. Idag kan vi köpa en telefon för några tusenlappar. Mycket tack vare att vi köper billiga delar från Kina. Utan dessa delar skulle telefonen bli mycket dyrare. Vi talar inte om några hundralappar. Vi talar om att mångdubbla priset. Är detta något som du är beredd att betala?

Gör det då. Jag kommer inte göra det.


Och sen får du gärna tala om för mig hur Kina skall börja darra för att Sverige stannar hemma från OS? Hur stor betydelse har bojkotten från svenskt håll på Kina? Eller är det bara en "markering" alltså något helt obetydligt i det långa loppet men ger oss svenskar lite stake att säga att vi protesterade?

Skall vi kanske lämna det politiska livet helt åt våra idrottsstjärnor? De skall få protestera mot kina nu genom bojkott och nästa gång stannar vi hemma från sim-vm då det landet har gjort något dumt? Sverige har också brytit mot mänskliga rättigheter. Liksom de flesta andra länder. Om inte alla någon gång gjort det. När skall vi sluta?

Eller handlar det bara om att vi senare skall stå rakryggade och säga att vi hade stake nog att stanna hemma?

 
Klockan 2:35 em , Blogger Daniel sa...

Stig Göran: Så du menar att vi ska stödja bojkott av OS i Kina på grund av det tibertanska högerxtrema grupp/grupper har vandaliserat stad Tibet? (Och på många många andra ställe i Kina.)

Om dessa tibertanska ligister är missnöjda mot det kinesiska regeringen, kan de väl föra fram sina åikter med våld(Det var tibertanerna som startade uppror med våld!) mot regeringen. Varför går de runt på stan och misshandla oskyliga civila folket? (Han-kineser + inte tibertanska talande kineser) Tycker du att det svenska folket ska stödja det med "vapen" bojkott av OS?

De flersta kineser som bor i Kina vet att det finns många brister hos regeringen men samtidigt är på rätt väg, och många kineser har idag en stark förtroende för regeringen. Så om dessa kineser som stödjer sin regeringen som är oliktänkande jämfört med svenskar/västläningar. Är de onda då?

Respekt mot det mänskligarättigheter är ett ord som du verkligen bör fungerar ordentligt över.

Ger stöd till OS istället än att fördöma en kapitalistisk, en parti stryd, akturitärt nation som Kina.

 
Klockan 1:41 em , Blogger Nerothos sa...

Daniel: Märkligt att du kan stava till Tibet, men inte tibetaner!?

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida