torsdag, mars 13, 2008

Lika lön för arbete?

På DN debatt skriver idag vänsterpartiet om hur man vill ha ett statsbidrag till kommunerna för att få upp kvinnors löner. Ja det låter ju väldigt bra. Vi ger ett bidrag till kommuner så att de höjer lönerna för kvinnor. Lars Ohly är nästan underbar i sin analys av detta bidrag. "Det skall vara en morot för kommunerna." Ja men vad bra då skall vi dela ut 10 miljarder till Sveriges alla kommuner. Det räcker väl långt? Att leka med bidrag är farligt. Det kan sluta med att kommuner inser att de inte tjänar ekonomiskt på att höja löner för de arbeten där lönen är låg. Jag tror att om man börjar blanda in en morot i form av 10 miljarder som skall delas ut till de som gör bäst jobb med att höja lönerna kommer det inte dröja länge innan någon pengakåt kommunpolitiker inser att man tjänar in mer pengar utan detta "bidrag" på att inte höja lönerna? Vad hände med moroten då? Den liksom ruttnade lite.

Man gör också en stor miss i artikeln där man skriver
Och så det mest omfattande problemet: den skeva värderingen av arbetets värde, som genomgående gör att kvinnodominerade yrken är mer lågavlönade än mansdominerade. Exempelvis har den som bär kartonger med varor till hyllorna i en butik mindre betalt än en den som bär samma kartonger på grossistens lager. De förra är oftare kvinnor, de senare oftare män. Den som bygger ett äldreboende har högre lön än den som matar, lyfter och vårdar dem som bor där. Och så vidare.

Kan man verkligen göra ett likhetstecken mellan lagerarbetare hos en grossist och en butiksanställd? Kan man göra ett likhetstecken mellan byggarbetaren och undersköterskan på ett vårdhem? Båda arbetena är helt klart tunga och jobbiga. Arbetet på ett vårdhem är väldigt jobbigt för psyket och det tar på krafterna att jobba med t.ex dementa personer. Och det är ett yrke som helt klart behöver få ett lönelyft. Men man måste inse att man kan inte jämnföra två helt olika jobb på det sättet. Dessutom tycker jag inte att det skall handla om att undersköterskor skall ha högre lön för att det är en kvinnodominerad yrkesgrupp. Det skall handla om vilket arbete de gör och få lön för det enastående arbete som de gör. Oavsett om de är kvinnor eller män.

Kanske är det mer kvinnor i kassan på ICA men om du ser till de andra butikerna som finns så är det en hel del män som arbetar där. Hur är det med byghandeln? Hur är det med arbeten i de olika elektronikbutikerna? Vad jag ser så är det "mansdominerande" arbetsplatser. Och lönen skiljer sig inte så mycket från en säljare på bygghandeln och en som sitter i kassan på ICA. Men det är klart om man talar om det så missar man ju denna vinkel på att det är synd om kvinnorna.


Intressant?
Andra bloggar om , kvinnoyrken, arbete, lön, ekonomi, bidrag, , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida