torsdag, februari 07, 2008

Mer blockad och avtalslönerna som inte känns helt fresh

Denna gången så är det ett litet konditori i Örebro som råkat ut för en blockad. Men denna gången är det inte så enkelt som det var i fallet med Syndikalisternas Maffiametoder mot restaurangen i Stockholm. Denna gången handlar det om en företagare som inte vill ingå kollektivavtal för att, vad jag kan utläsa, hon vill inte betala full avtalsenlig lön till nyexaminerade bagare. Detta för att de inte är fullärda utan behöver "tränas" av erfarna bagare.

Jag tror detta är ett problem på många företag. De som saknar arbetslivserfarenhet är verkligen inte drillade i hur man arbetar. Detta gäller inte bara bagare. Det gäller målare, murare, snickare, bagare, frisörer och andra yrkesgrupper. För även om år utbildning är bra så ger den aldrig den "utbildning" som man får på jobbet. I en skola kan man lära sig hur man skall göra på arbetet så lär man sig hur man gör. Och dessa två sakerna är aldrig samma sak. Kanske det är en bra tanke att man under sina första månader får lägre lön just för att man inte har den yrkesvanan? Visst det är svårt att se vilka jobb som man behöver denna träningsperiod. Det enda som jag är säker på är att "den svenska modellen" är en utdöd modell.

Något som retar mig i detta fallet är att ombudsmannen Ronny Lindhs kommentar om att konditoriet har haft många praktikanter från Virginska skolan. enligt honom har hon då fått billig arbetskraft som hennes ordinariepersonal fått lära upp. Detta är enligt Ronny ojust mot konkurrenterna. Nej Ronny detta är inte ojust mot konkurrenterna. Däremot så är det jävligt schysst mot eleverna. Att detta företaget gör så här skall ni vara riktigt glada för. För det är just detta som är problemet. Visst nyexaminerade har ofta haft praktik och väldigt liten arbetslivserfarenhet. Och praktik består till stor del av att sköta skitjobbet. Alltså diska, städa och kanske en del bakning. Elever skall få praktik men får inte någon praktik på det jobb de skall göra. Det är så det ser ut i stora delar av den "praktikutbildning" som vi har idag.

Så vilken sida skall man ta i denna konflikten då? Till skillnad från tidigare fall så har jag svårt att välja sida. Jag tror att båda sidor här rätt och båda sidor har fel i just den här konflikten. Men jag är ganska säker på att denna konflikt snart kan lösas.


Intressant? Läs mer om dessa saker?
politik, kollektivavtal , fack, blockad, konflikt, arbete, praktik

7 kommentarer:

Klockan 6:48 em , Blogger Kent Vilhelmsson sa...

Suck. Det handlar ju också om försäkringar, herr Eklindh. Vad händer om man kapar av sig ett finger med kökskiven och inte är försäkrad? Inte blir det något skadestånd från arbetsgivarens sida iaf.

 
Klockan 9:45 em , Blogger Eklindh sa...

Nej Kent det handlar inte om försäkringar.

Eftersom det är så att försäkringar och kollektivavtal inte har något att göra med varandra. Visst är det så att man kan vara försäkrad genom facket. Men som arbetsgivare kan man också teckna försäkringar utan inblandning av facket.

Men vad jag säger här är att jag tycker att det som kallas avtalsenlig lön inte alltid är det bästa för företagaren då det oftast behövs en inkörsperiod på många arbeten och då kanske det vore lämpligare att ha en lägre lön för just de som inte har någon yrkesvana. Hur länge den inkörsperioden skall vara har jag inte någon aning om. Men i yrken som detta kan vara en möjlighet i bör facket och arbetsgivare titta lite närmare på.

För som du säkert vet så är skola och arbete två helt olika saker.

 
Klockan 11:41 em , Blogger Kent Vilhelmsson sa...

Visst kan man förhandla om löner under inkörsarbeten, och det är naturligtvis något som precis som du säger fack och arbetsgivare skall titta på.

Du vet att utan facken så skulle ju arbetsgivarna betala så lite lön de bara kunde och arbetstagarna skulle få stå med mössan i handen och be om pengar. Så ska vi inte ha det igen.

 
Klockan 7:17 fm , Blogger Eklindh sa...

Mej Kent jag tror vi hade haft med individuell lönesättning än vad vi har idag.

Att vi skulle stå med mössan i hand tycker jag är ett hån mot arbetare. det visar lite vad du och fackföreningar tänker om arbetare. Att du är korkade och inte kan tänka själva. Så om inte facket är där och "bevakar" deras lön så kommer de jobba gratis.

Nej du Kent det luktar lite illa.

 
Klockan 5:37 em , Blogger Kent Vilhelmsson sa...

Det är bara att kolla hur det ser ut i USA, där man kan bli kickad hursomhelst, eller i Kina där arbetarna saknar rättigheter överhuvudtaget. Den fackliga kampen har betydit mycket för demokrati och mänskliga rättigheter.

 
Klockan 7:25 em , Blogger Eklindh sa...

Jag förnekar inte att facket har gjort mycket bra och fortfarande gör ett bra jobb.

Men att tro att facket sitter med alla dagens lösningar är bara korkat. Idag ser problemen annorlunda ut än de gjorde för bara 20 år sedan.

Utveckling har gått framåt. Tyvärr så har inte utvecklingen i fackföreningen gått samma väg. De är fortfarande kvar i början av 1900 talet. De verkar tro att utan kollektivavtal så kommer företag att betala svart lön och låg lön. Och att det inte finns någon "arbetare" som har förstånd nog att själv förhandla om eller kontrollera sina löner.

Självklart finns det arschlen även bland företagare men de flesta ser sina anställda som en tillgång och inte enbart som ett redskap.

 
Klockan 6:09 fm , Blogger Kent Vilhelmsson sa...

Utvecklingen har gått framåt?

Det ligger fortfarande i företagens intresse att betala de anställda så låg lön som möjligt för att gå med så hög vinst som möjligt. Det är profit företag sysslar med, inte välgörenhet. Det är därför fackföreningar och kollektivavtal behövs. För att vi ska slippa få det som i 1900-talets början, för att vi ska slippa få det som i Kina, Indien eller USA.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida