torsdag, oktober 11, 2007

SVT, TV4 och den spännande "kulturen"

Då var det dags igen då. DN debatt skriver idag om "public service". Man talar om sändningstillstånd och den spännande "kulturen". TV4 har en spännande ställning i det svenska "tv-monopolet" man är nämligen det enda privata företag som har haft markbunden sändning. Och givetvis så kom det med ett sådant tillstånd en hel del krav från "staten". Detta var nog aktuellt och viktigt då det begav sig men den tiden är förbi. Idag så finns det knappt några markbundna kanaler då de flesta områden i Sverige har digitaltv. I DN debatt verkar detta vara något som man helt har missat. Det finns idag ett stort antal tvkanaler som sänder via digitala nätet. Både svenska och andra. Det så kallade svenska sändningstillståndet är alltså på väg att utrotas.

På DN kan man även läsa att "kulturen" ges stor roll i sändningstillståndet. Men inte någonstans så beskriver man vad denna "kulturen" är för något. SVT har något som man kallar för kulturmagasinet Kobra, ett program som handlar om lite allt möjligt. Denna vecka om filmaren som kidnappades av Nordkoreas galna diktator och internethatare Kim Jung Il. Men vad är kultur mer? Är inte kultur West Wing? Är inte kultur Little Britain? Är inte kultur dataspel? Är inte dataspel kultur? Det verkar som om denna "kultur" man talar om inte gäller på TV4 eller övriga kanaler utan SVT har bestämmanderätt på vad som är kultur och inte. TV4 sänder program som That 70's Show, Will & Grace, Baywatch och Idol. Är inte detta också kultur? Eller är kultur endast sådant som man måste minnas? Sådant som legat i byrålådan i många år? Är det kultur?

Idag gör jag som Sverker i plus, Vet du vad jag gör med Dn jävla skitdebatt? Stoppar ned den i soptunnan där den hör hemma!Intressant? läs mer om SVT, kultur, politik, TV4, debatt, tv.

1 kommentarer:

Klockan 6:56 em , Blogger sarha sa...

alltså, de tär en klar skillnad på kultur och populärkultur... därmed säger jag inte att den ena är sämre än den andra, men det är en skilland på dem. Man "konsumerar" populärkultur, vad man gör med den andra kulturen vet jag inte, men det kräver mer av publiken och därför svårare att masskonsumera, dvs. man måste tänka, reflektera och bearbeta... Om du frågar mej är det för tok för lite sån kultur i tv, till skilland från populärkulturen. Å andra sidan är väl Televisionen lite av populärkulturens högborg

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida