måndag, oktober 01, 2007

Etiska fonder? Även det är en bluff

Jag skall villigt erkänna att jag länge har sagt att dessa "etiska" fonder är en bluff. Reklamen är ju säkert fin där man ser krig, svält och utnyttjade människor. Detta för att man skall placera i "etiska" fonder som inte investerar i droger, vapen, miljöförstörande verksamhet eller något liknande. Jag måste säga att jag tycker det är lite underhållande. Vad menas med företag som har intressen i vapen? SAAB tillverkar ju som nog de flesta vet stridsplan, Bofors gör kanoner. Ericsson tillverkar komponenter i radarsaker. Ja ni förstår hur jag kommer fortsätta. Det finns väldigt få företag som man inte kan hitta något "oetiskt" i.

Vi kan kolla på Disney. Företaget som ligger bakom många stora filmer och som gett barn och vuxna timmar med underhållning. Det låter väl som ett fint företag att investera i? Njaa om man skall se de "etiska" regler som satts upp så är det nog svårt även där. Disney resort i Paris är (ö)kända för att betala dålig lön till sina skådespelare. Alltså de som går omkring i djurdräkter i parken. Likaså i USA. Dessutom så finns det rykten om att de som går i djurdräkterna inte får tillräckligt långa pauser och därför får svampinfektioner. Så bara så ni vet nästa gång ni ser Piff och Puff i en nöjespark tänk på vad som växer i deras skrev.

Hur är det då med företag och knark? Där är det ju lite lättare. Då måste man först bestämma vad som är knark. Opium, heroin, amfetamin, LSD, Marijuana eller morfin vart går gränsen? Dessutom så använder de djurförsök. Är det etiskt?

Sen har vi de andra företagen då? Nästan alla klädföretag har blivit anklagade för att använda sig av leverantörer som har barnarbete eller som inte tillåter fackföreningar.

Så här kan man hålla på hur länge som helst. Jag är nästan helt säker på att det inte finns ett enda företag som är perfekt. Iallafall inte om man skall kolla ur dessa "etiska" perspektiv.

Så i vilken "branch" finns dina pensionspengar, fondslantar eller besparingar?
Intressant? läs mer om fonder, ekonomi, politik, kpa

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida