lördag, september 29, 2007

OS-bojkott vilket jävla skämt

Igår var det demonstrationer mot Burmas Militärjunta och deras metoder att slå ned och skjuta fredliga demonstranter på medborgarplatsen och många andra ställen i världen. Omvärlden tittar med spända ögon på vad som händer. Självklart så finns det då en hel del organisationer och personer som kräver att Kina skall agera och fördömma juntans regim i Burma. För att pressa Kinas regering lite så måste man ju komma med något hot! Vad passar bättre än att skrika om bojkott av OS? Detta är något som jag tycker är riktigt löjligt. För det första så kommer inte Kina att bry sig ett skit om Sverige bojkottar OS. De bryr sig inte ett skit om ett land som Sverige. De vill visa upp sin nations överlägsenhet för omvärlden. Precis som alla andra OS-värdar vill göra. Om det är Tyskland, USA, Japan, Australien, Norge, Sverige eller Grekland. OS är sport inte politik. Även om många länder försöker göra det till just politik. Kina är ett av dessa länder. Men låt de då göra det. Visa att i är bättre. Det som förenar världen är sport.

Vi skall visa Burmas regim vad vi tycker om dem men inte genom att skrika på en bojkott som vi inte vågar genomföra. För det är så. Vi kan hota med hur mycket bojkott vi vill. Men vi kommer inte genomföra den. Vi är för fega för det. Om vi skall göra något som skadar så är det att skada Kina ekonomiskt. Sluta köpa deras produkter! Kina är en av de största producenterna av leksaker, färgpenslar, prylar och kläder. Men det är väl inte någon som vill ge upp dessa sakerna? Vad skall barnen leka med? Vad skall du klä dig i?

Och luktar inte krav på bojkott lite populism? Man kan kritisera Kina för många saker. Men man måste komma ihåg att det finns andra länder som är precis lika bra/dåliga. Hur är det med USA som genom sitt dödsstraff dödar utvecklingsstörda? Det är inte speciellt bra. Vart är rösterna för att bojkotta OS i USA när de stödjer ljusskygga regimer? Då är det minsann tyst. Om Burma skulle ha OS så kan jag förstå kravet på bojkott. Men i detta fallet?

Visa ert stöd för munkarna och oppositionen i Burma på vilket sätt ni kan. Men sluta kräv bojkott av sportlekar i Kina. Det är löjligt!

Vad många glömmer är att en bojkott kan stärka Kina "kämparglöd" då kan man ju återigen ta upp att "väst" är onda och inte vill vara med att leka, "väst" vill inte att omvärlden skall komma till vår fina folkrepublik och se hur fint vi har.

Birger Schlaug skriver riktigt bra om det. Och det är nog en av de få gånger som jag håller med honom.


Intressant? Andra bloggar om: , , , ,

1 kommentarer:

Klockan 7:17 em , Blogger Douglas Martinsson sa...

Det räckte med att läsa rubriken så visste jag att det var favorit-Emil ;)
Bra inställning, bojkott leder till status quo; deltagande leder till insyn, påverkan och opinionsskapande.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida