måndag, september 10, 2007

Biståndet är ett stödhjul inte en trehjuling

Dn skriver om att indraget bistånd oroar fattiga bönder. Detta kan jag förstå. Det är inte roligt att inte få de pengar som man kanske räknar med. Och kanske var det här som felet låg. Man har fått pengar från Sverige sedan 80 talet. Alltså nästan 20 år. Det har blivit bättre men ändå säger man fortfarande att man behöver bistånd. Det finns vissa områden som behöver bistånd och alltid kommer att behöva bistånd. Katastrofhjälp kommer alltid att behövas. En katastrof kan dyka upp var som helst. Vi kan se på arbetet mot hiv/aids som alltid kommer behöva biståndsmedel för att klara av sitt enorma arbete. Men bönder i Nicaragua skall inte räkna med att svenskt bistånd är en permanent sak. Kanske är de redo för att stå på sina egna ben?

När man lär sig cykla så använder många stödhjul. Stödhjulen finns där som en hjälp innan man har lärt sig. En vacker dag så måste man ta bort stödhjulen och lära sig att cykla på egen hand. Det händer att man ramlar och då får man be om lite hjälp för att komma upp igen. När man först tar bort stödhjulen så kanske man ramlar många gånger eller så kanske man inte ramlar alls. Men någon gång så måste man ju ändå försöka att cykla utan stödhjul. Första gången som man cyklar utan stödhjul så är man alltid orolig, ibland går det bra och ibland mindre bra.

Den lilla berättelsen är en bra liknelse över hur vi skall se på vårt bistånd. Självklart skall man ge hjälp till dem som behöver hjälp. Men hjälpen skall inte vara för evigt. Det skall vara ett stöd inte något som finns där för evigt.

Intressant? Läs mer om bistånd, politik, pengar, skatt.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida