torsdag, augusti 23, 2007

Drogtesta bilister är slöseri med resurser

Folkpartiets Johan Pehrson gör nu ett till utspel och säger att man skall drogtesta bilister mer än vad man gör idag. Visst låter det fint men Johan Pehrson har fel.

Det kommer inte på något sätt bli "säkrare" bara för att man kan drogtesta fler bilister i rutinkontroller. Det kommer bara bli dyrt, osäkert och polisen kommer att få lägga ner mycket längre tid än vad man för idag vid trafikkontroller. Ett blodprov tar tid och är framförallt dyrt.

Som det ser ut idag så kan man ju "blåsa" för att testa om man har druckit alkohol. Detta följ nästan alltid upp med ett blodprov. Vilket också är dyrt. Nej jag tror lagstiftningen ser bra ut som den är idag på detta området. Polisen har möjlighet att drogtesta förare som är skäligen misstänkta för narkotikabruk. Detta är mer än nog. Att det skulle rädda "många" liv som Johan Pehrson säger är säkert inte fel i sig men med det arbetet som man måste lägga ned för att drogtesta alla så kommer det inte bli speciellt många liv räddade iallafall. Kanske det är bättre att då satsa på just snabba alkoholkontroller utmed vägarna? Kanske skulle polisen ställa sig lite manuellt för att kontrollera att förare följer hastighetsbegränsningen på vägar utan fartkameror? Jag kan nog peka ut så där 8 ställen där jag vet att personer inte följer hastighetsbegränsningen. Troligen vet polisen detta med men de verkar ju inte "orka" göra något nu när man har kameror på andra vägsträckor som "räddar liv".

Nej Johan den här gången tror jag nog att ditt utspel inte är så genomtänkt. Min fråga är ju då om Johan har räknat på hur många liv som skulle räddas och hur mycket pengar varje test skulle kosta oss skattebetalare?


Intressant? Läs mer om politik, polis, brott, straff, folkpartiet.

9 kommentarer:

Klockan 5:28 em , Blogger sarha sa...

men vad jag har förstått så behövs det inte göra blodprov längre för att drogtesta folk, det finns enklare och billigare sätt. har jag hört, har inte gjort några egna efterforskningar kring ämnet än...

 
Klockan 10:23 em , Blogger sarha sa...

jag blev så nyfiken så jag var tvungen att ta reda på hur det går till, man kan ta prover från saliv elelr huden. "Man har en liten specialduk som man stryker mot huden och därmed får upp molekyler från narkotika som gör att man får en indikation på narkotikaanvändning" som de så fint skriver på ekots webbplats

 
Klockan 11:01 fm , Blogger Em. sa...

här är länktips till tidigare dn-artikel:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=657588

jag antar att det är utifrån den typen av teknik förslaget är lagt.

 
Klockan 5:45 em , Blogger Eklindh sa...

Det är mycket möjligt att det finns "andra" sätt att testa än blod och urinprov. Problemet är fortfarande att dessa inte använd och är inte heller "100%" säkra. Vilket gör att man alltid kommer att göra ett B-test genom urin eller blod.

Men det är klart det kommer bli kanonkul att se hur domstolar fylls upp med personer som hävdar att "testen" är fel.

 
Klockan 6:53 em , Blogger sarha sa...

fast det är väl samma sak med alkohol också, och du menar väl ändå inte att man ska sluta med alkoholtest också? Bara för folk hela tiden hövdar att testen visar fel, det spelar ju ingen roll vilket brottet är, folk kommer ju alltid att hävda att dom inte gjort nåt fel.

Dessutom kan väl varken du eller jag uttala oss om testens säkerhet, du visste ju inte ens att de fanns, förrän jag påpekade det. Eller vadå, har du kollat upp deras säkerthet?

 
Klockan 10:27 em , Blogger Eklindh sa...

Ja det är precis samma sak idag.

Självklart så gäller inte detta om du erkänner brottet vilket är ganska vanligt att man gör om man åker dit i en kontroll och får blåsa.

Men med droger är det annorlunda. Vi kan ta ett test för opiater som är en ganska vanlig drog. Opiater finns i en stor mängd läkemedel. Ger ett plåster utslag på det så kommer ju garanterat halva befolkningen åka dit med en gång. Då kommer man att kräva ett b-test. Vilket betyder att man måste ta ett blodprov eller urinprov.

Och nej jag vet inte hur plåstret mäter. Men det är ju inte så att man kan dra ett plåster på huden och sedan lägga det i en apparat som säger "du har rökt 2,5 gram cannabis och tagit 0,3 gram amfetmin oralt!".

 
Klockan 10:40 em , Blogger sarha sa...

i vilka läkemedel finns det opatier+ *nyfiken*

 
Klockan 10:47 em , Blogger Eklindh sa...

Det är vanligt i hostmedicin.

Noskapin är en sådan. Och självklart i smärtstillande medel.

 
Klockan 11:44 em , Blogger violap sa...

Flera som lämnat kommentarer verkar bortse ifrån att metoderna för att göra drogtest förbättras. Eftersom det finns en stor efterfråga finns det naturligtvis företag som satsar stora pengar på att tester som går snabbt, är enkla att hantera men ände ger säkra resultat.

Genom att provet kan tas utan att ta personen till en polisstation så kommer prover att tas vid en lägre grad av misstanke än den man tillämpar idag. Det kommer att bidra till att få bort ett antal olämpliga bilförare från vägarna.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida