onsdag, juni 06, 2007

Nationaldag? Vilken skitdag!

Ja då har var det dags igen då. Dagen då vi svenskar skall vara stolta över vårt land. Gå ut och sjunga nationalsången och sätta flaggan på full stång. Jippie hippie hurra. Men vad hände? En dag som vi alla skall vara visa att vi är stolta över det land som vi lever i. Oavsett om man är invandrare, flykting, gammal, ung, svensk eller vad man nu kan komma på. Visst är tanken god. Men ganska snabbt förstår man att den här dagen inte är något att vara stolt över. Demonstrationer från högerextrema grupper och motdemonstrationer från extrema vänstergrupper. Skall vi vara stolta över att äckel vandrar på gatorna och visar sitt stöd till en liten psykopatisk vegetarian? Skall vi vara stolta över att personer klär sig i svart huva och stör dessa äckels marsch? Jag är inte stolt. Jag är besviken, äcklad och bara förbannad.

Och varför är det så viktigt för oss som inte tillhör höger eller vänsterextremisterna att visa vår avsky mot rasim och homofobi denna dag? Vad i helvete har rasism och bla bla bla med svenska flaggans dag att göra? Vem orkar bry sig? Varenda vecka så ser vi personer som skriker om homofobi, rasism eller bara diskriminering. Senast som någon började skrika diskriminering var väl under Marschen för tillgänglighet. Syftet med marschen är att belysa att rörelsehindrade personer inte har tillgång till alla områden som ofunktionshindrade har. Syftet är väldigt gott. Jag tycker också att man skall anpassa alla miljöer så mycket som möjligt så att de passar personer som har funktionshinder. Men att man inte anpassar för en rullstol i en restaurang beror inte på att man inte vill ha dessa rullstolsburna personer som kunder. Det kan handla om att det kostar en JÄVLA massa pengar att installera en hiss. Det är inte diskriminering. Sluta ropa rasism och diskriminering när det inte är det.

Jag hoppas verkligen att någon känner sig kränkt av detta inlägget. Jag hoppas någon som har dålig syn börjar gapa om att jag skriver med för liten text. Det är ju diskriminering att inte ha en blogg som kan läsas av alla?

Så för alla er som tröttnat på politiska nationaldagen här kommer ett tips till er. Ta en korg, packa den full med godsaker och gå ut och sätt er i gräset och ät det ni tagit med. Detta skall ju helst göras med någon som ni tycker mycket om. Men gör det annars ensam. Om det nu skulle råka regna hos er så packa korgen iallafall. Lägg en filt på golvet, rikta lamporna mot filten och sätt dig där och ät. Alla bör ha rätt till en picknick denna dag.

Pingat på intressant.

Andra bloggar om: , , , , , , homofobi, rasism, diskriminering, handikapp,

5 kommentarer:

Klockan 5:59 em , Blogger sakine sa...

hehehe....så sant så :o)))

 
Klockan 5:35 fm , Blogger Ret sa...

Suck... Eklindh, du skriver i ditt inlägg om Marschen för tillgänglighet att "Syftet med marschen är att belysa att rörelsehindrade personer inte har tillgång till alla områden som ofunktionshindrade har. Syftet är väldigt gott." Men syftet med Marschen för tillgänglighet är införandet av en lagstiftning som klassar otillgänglighet som diskriminering och det gäller en bred definition av "funktionshinder", dvs inte enbart "rörelsehindrade", som du skriver.

Du skriver vidare att otillgänglighet inte skulle handla om diskriminering eftersom det inte finns en medveten avsikt att diskriminera. Nu vet jag inte när du senast läste juridik, men diskriminering är alltid diskriminering oavsett avsikten. Eller var det kanske inte diskriminering när judar i 30-talets Tyskland förbjöds att idka näringsverksamhet eftersom det inte fanns en avsikt att diskriminera? Avsikten var ju att rena den finfina ariska, tyska folkstammen... Vidare kan du ju inte ha läst särskilt mkt på den hemsida du länkar till. Gör det innan du öppnar kakhålet nästa gång, pojkvasker! ;)

 
Klockan 2:43 em , Blogger Eklindh sa...

Ja ret. Jag skiter fullständigt i vad som är diskriminering eller inte.

Men skall man gå och skrika diskriminering för allt? Skall som jag skriver det vara diskriminering att ha ett litet teckensnitt i menyerna på en restaurang?

Att jämnföra ett handikapp med judar vet jag inte riktigt vad som är värst. För judarna eller för handikappade.

Men det är klart skrik om diskriminering. För rätt som det är så tröttnar ju folk på "ropen skalla detta är diskriminering" och då när det verkligen är allvarligt så orkar inte en jävel öppna käften.

 
Klockan 2:45 em , Blogger Eklindh sa...

Och du ret du vet väl inte vad jag har för funktionshinder?

Jag har sådanna jag också. Men det är väl inte så viktigt? Jag ställer ju inte upp på "marschens" villkor.

Jag har ett funktionshinder som inte syns.

 
Klockan 4:08 fm , Blogger Ret sa...

Suck, suck, suck och stön, Eklindh!

Ok, Eklindh. Du skiter i vad som är diskriminering eller inte. Men varför då påstå att vad en organisation, tillsammans med bla 120 stödjande organisationer och företag, länder som USA, Storbritannien, Sydafrika, Australien, Frankrike mfl anser är diskriminering inte är diskriminering? Är inte det ganska dumt? :)

"Men skall man gå och skrika diskriminering för allt?" Exakt VAD i den allenarådande och totalt genomsyrande otillgängligheten i samhället anser du inte är en negativ särbehandling av personer med funktionshinder?!

Om du inte visste det så var personer med funktionshinder de första som nazisterna tog livet av i bla de sk eutanasiinstituten i T4-programmet. Jämförelsen mellan judar och "handikappade" (ditt ordval, inte mitt) haltar kanske inte så speciellt ändå?

Att det i detta fall skulle handla om pojken som ropade "Vargen kommer!" är fullständigt befängt att hävda! Problemet är snarare det rakt motsatta: ALLTFÖR FÅ människor med eller utan funktionshinder har hävdat diskrimineringsargumentet och låtit det få full effekt! Istället har ett passiviserande och medikaliserande otillgängligt majoritetssamhälle fått ha ensamrätt på hur verkligheten ska beskrivas.

Och så din sista lilla piruett:

"Och du ret du vet väl inte vad jag har för funktionshinder?

Jag har sådanna jag också. Men det är väl inte så viktigt? Jag ställer ju inte upp på "marschens" villkor.

Jag har ett funktionshinder som inte syns."

Vad i hela fridens namn är nu detta? Har du överhuvudtaget satt dig in i vad Marschen för tillgänglighet är? Så här skriver organisationen på sin hemsida: "Tillgänglighet handlar om betydligt mer än den rent fysiska framkomligheten. I nuvarande lagstiftning nämns enbart grupperna personer med rörelsehinder och personer med försämrad orienteringsförmåga, dvs synskador och hörselskador. Detta är ett förlegat och otidsenligt synsätt. Tillgänglighet rör naturligtvis även grupper som personer med: allergier, hjärnskador, hörselskador, psykiska funktionshinder, utvecklingsstörning, övervikt och läs- och skrivsvårigheter. Vidare rör det naturligtvis inte bara den rent fysiska möjligheten att ta sig fram utan även tillgången till information och ett värdigt bemötande." (http://www.marschen.se/viewpage.php?page=5#faq1-3)

Huruvida ditt/dina funktionshinder finns med i uppräkningen ovan vet jag inte. Det jag däremot för mitt liv inte kan förstå är varför du inte kan ta reda på fakta innan du uttalar dig, min vän.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida