lördag, juni 23, 2007

Moralpanik om Cannabis fick honom avstängd från skolan

I Saskatchewan Kanada har femtonåriga Kieran King hamnat i blåsväder pga hans åsikter. Det var efter att skolan haft drogundervisning som han genomförde egen research på Internet och fann bevis för att cannabis kan vara mindre farligt än alkohol och att många sjuka använder det som medicin. När han pratade om det här med sina kamrater i skolan så klagade en annan student hos rektorn. Skolledningen kontaktade hans mamma och framförde anklagelser om glorifiering av narkotika samt försäljning av cannabis. Mamman svarare att Kieran var en duktig student, inte använde eller sålde droger men fick ändå veta att skolan skulle göra en polisanmälan om han fortsatte att uttrycka sina åsikter om cannabis.

Istället för att vika sig organiserade Kieran med hjälp av Saskatchewan Marijuana Party en protestaktion där eleverna skulle lämna skolan och ansluta sig till en demonstration. När Kieran, hans bror och flera elever skulle lämna skolan så beordrade rektorn att lärarna skulle hindra eleverna. Endast Kieran och hans yngre bror vågade gå emot lärarna och anslöt sig demonstrationen. Den desperata skolledningen ringde polisen som snabbt kom dit men lika snabbt lämnade den fredliga sjumanna demonstrationen på trottoaren utanför skolan.


Bröderna straffades med en avstängning i tre dagar vilket innebar att Kieran missade sitt slutprov och fick sämre betyg än han borde ha fått. Kanske kommer Kierans mamma att stämma skolan för att ha begränsat yttrandefriheten och kommit med falska anklagelser. Rektorns påhitt om narkotikaförsäljning dokumenterades på film när hon kom ut för att prata med demonstranterna.

Denna gången så var det i Kanada som skolor försökte hindra yttrandefriheten. Och detta i ett land som det sista har fått mycket mer liberala lagar om just cannabis. I Sverige så är det bara en tidsfråga innan samma anklagelser kommer riktas mot elever. Vem kommer stå upp för svenska elevers rätt att utrycka åsikter och ifrågasätta den "forskning" som presenteras om cannabis i svenska skolor?

På youtube så finns det en del filmer om demonstrationen.

Del1, Del2, Del3.

intressant?
Andra bloggar om:skola, kanada, forskning, yttranderätt, , , polis, brott, straff, War on drugs, ekonomi, politik, cannabis

1 kommentarer:

Klockan 8:17 em , Blogger bongoman sa...

I Sverige finns krafter som vill att polisen ska stänga av vägar och genomsöka samtliga passerande bilar. Några tror att det dessutom är lagligt! Inte ens så galna är de i Kanada.

Mannen som är värst är kommunalråd i Hedemora för (mp) och sitter i energibolagets styrelse.

Läs mer om cannabis på Wikipedia.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida