tisdag, juni 12, 2007

Marijuana som socialt accepterad drog?


Det är ingen hemlighet att jag vill ha en förändrad lagstiftning när det gäller droger i Sverige. Jag ser att droger accepteras mer och mer i vårt samhälle. Detta gäller kanske särskilt Cannabis. Medans det fortfarande finns personers som älskar att ta fram "haschboken" från 70-talet och visa att det där står att "en pipa hasch eller marijuana gör så att du kissar på dig och aldrig mer kan köra en bil" så har jag länge hävdat att bruket av marijuana har varit större än vad man tror. På grund av att vi har haft den lagstiftning som vi har i Sverige där bruket har varit kriminaliserat så har polisen riktat in sig på att kontrollera och gripa redan kända missbrukare. Jag har alltid sagt att detta är den grupp som står för minst nyttjande av cannabis. Det är väldigt ovanligt med en ren cannabismissbrukare. De finns det skall jag absolut inte säga men det är ovanligt. Blandmissbrukare där man missbrukar kokain, cannabis, lsd och alkohol är mycket vanligare.

Nu kom då äntligen siffrorna som jag väntat på. Polisen och även myndigheter har talat om att ungefär 3 ton cannabis har konsumerats i Sverige detta har man baserat på kända missbrukares konsumtion. Men istället så visar det sig att konsumtionen är 10 GÅNGER SÅ STOR. Man tror nu istället att 30 ton cannabis konsumeras. Det betyder alltså att 27 ton cannabis konsumeras av "Svensson". Eftersom droger alltid leder till misär och brottslighet enligt Haschboken så betyder ju det att drogrelaterade brott måste vara enormt mycket högre än vad man räknat med?

Eller kan det kanske vara så att det finns personer som använder sig av cannabis på samma sätt som "Svensson" använder sig av alkohol? Kan det vara så att cannabis börjar nå den sociala acceptans som alkohol har fått? Alkohol är ju trots allt en drog som står för mer skador än cannabis gör. Detta trots att vi konsumerar 30 ton om året.

Oavsett om man anser att cannabis är en drog som skall vara förbjuden eller ej så visar detta att en allt större del av befolkningen "regelbundet" använder sig av cannabis. Är det verkligen polisens arbete att leta upp och gripa dessa brukare? Hur mycket av dessa resurser skulle man kunna lägga på att bekämpa misshandel, våldtäckt, inbrott och rattfylla?intressant?
Andra bloggar om: , , polis, brott, straff, War on drugs, ekonomi, politik, cannabis

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida