lördag, maj 05, 2007

Och hur tänkte de nu då?

Ja rubriken säger väl allt. Folket bakom piratebay skall åtalas. Den roligaste åtalspunkten blir ju då helt klart medhjälp till brott mot upphovsrättslagen? Hur tänkte åklagaren då?

Piratebay tillhandahåller inte något upphovsrättsskyddat matrial på sina servrar. Eller inte vad jag vet iallafall. Däremot så tillhandahåller man så kallade torrentfiler som egentligen inte är något mer än en fil som talar om för ett annat program vilken fil den skall leta efter. Sen laddar man från alla användare av programmet som har den filen.

Så har iallafall jag fått det förklarat för mig. Och jag är ju som bekant helt jävla tekniskt idiotförklarad. Men tillbaka till det som jag ville komma till. Medhjälp? Den är bra. Betyder detta att bolag som Bredbandsbolaget, tele2, Telia och vilka andra företag det nu är som tillhandahåller bredbandsuppkopplingar kan åtalas för medhjälp? Och skall man vara riktigt noga så är det många av dessa bolag som i sina reklamer pratar om att man kan få 10mb/s som passar utmärkt för att ladda ned film. Räknas inte det som medhjälp eller förberedelse?

Det var roligt att se hur de olika partierna tyckte i frågan om fildelning. Man ser också att ungdomsförbundet ser fildelning som en möjlighet medans "vuxenpartierna" ser fildelningen som något farligt. Om fildelning skall räknas som ett brott vem skall då arbeta med att utreda alla dessa brott? Skall man ordna en ny specielstyrka inom polisen? Och vad skall man kalla denna? Mitt förslag är väl då piratpoliserna. Hur mycket kommer dessa åtal att kosta? Först skall "brotten" utredas sen så skall det upp i domstol. Vad är kostnaden på det? Och vem är det som kommer att betala detta? Eller är kanske tanken att den privatarme som kallas för antipiratbyrån skall bedriva någon form av elektronisk medborgargarde?

Intressant? Läs mer om , , , , , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida