onsdag, maj 09, 2007

Federley i drogblåsten igen

Ja nu hände det då. Frågan kom Fredrick och svarade ärligt. Han får tidningsrubrikerna igen. Grattis får man väl säga. En lina kokain och lite hasch? Ja om det är ärligt eller inte skall jag inte svara på. Det låter rimligt, det är ungefär vad de flesta säger sig ha provat. Jag tror inte på något sätt att Fredrick Federleys drogvanor skiljer sig från någon annans. 12% av riksdagsledamöterna säger att de provat någon form av narkotika. En ren lögn. Det är mycket fler som har provat narkotika. Det är fegt att inte våga erkänna det.

Min uppfattning av droger är inte att det skall vara kriminellt att bruka narkotika. Nu skall man vara noga med att skilja på vad som skall vara icke kriminellt och tillåtet. Jag vill inte se pundare stå och röka hasch på torget eller på en busshållplats. Det handlar om vad personer gör i sitt egna hem. Självklart så skall man hjälpa personer som fastnar i ett missbruk. På samma sätt som man hjälper personer som fastnar i ett bruk av alkohol. Narkotika är inte bra på något sätt. Narkotika är farligt och många personer råkar illa ut på grund av drogerna.

Men nu när vi har kriminaliserat bruket av narkotika så har vi också gett polisen ett bra skäl till att inte jaga narkotikalangare. Tänk om du jobbar på narkotikapolisen. Du skall visa resultat. Resultat inom polisen betyder ju antal gripna. Vilka skulle du jaga? Skulle du jaga langarna som är svåra att få tag på och som allt som oftast gömmer sig och det krävs långa spaningsarbeten innan "resultatet" kommer. Eller skulle du bara gå och haffa första bästa knarkare som du ser?

Jag har kontakt med en hel del missbrukare. Både föredetta missbrukare och de som missbrukar idag. De berättar samma sak för mig om och om igen. De blir tagna med en mindre mängd narkotika på sig några gånger under en och samma månad. Sen slår man ihop alla "småfall" och så blir det rättegång och åklagaren suckar för det är 5 gången som detta händer och det tar tid och ork från viktigare saker. Efter en stor maktapparat sagt sitt så blir det böter för missbrukaren. Böter som personen aldrig kommer att betala och sen skickas han ut igen för att bara några dagar senare så grips han igen och hela karusellen är igång igen.

Oftast så erbjuds inte någon som helst vård till missbrukaren utan bara ett "straff" en "slap on the wrist" som det ibland kallas. Det finns kommuner där man verkligen försöker att hjälpa missbrukare. Men det handlar inte alls om att jaga dem och få fast dem för små skitbrott. En narkoman har inte någon respekt för något eller någon. De vill att alla "småbrott" skall gå så långt som möjligt. De vet att det kostar pengar. De är inte helt dumma i huvudet. Och många gånger så lägger man ned fallet för att man ibland inser att det kostar för mycket pengar. Nu för tiden så skall man ta tag med hårdhandskarna mot "hotet" och det betyder att man gör allt för att få en fällande dom.

Är det välspenderade pengar? Hur svårt skulle det vara att jaga en langare istället för att ta in 10 småknarkare? Och återigen hur skall vi göra med de personer som mår bra av den "olagliga och farliga narkotikan" som jag skrev om för några veckor sedan.intressant?
Andra bloggar om: , , , , , polis, brott, straff,

1 kommentarer:

Klockan 8:40 em , Blogger NilsJonsson sa...

Tack för att du står på förnuftets sida. Det folk inte verkar förstå är att förbudet "kostar mer än vad det smakar". Se på Holland till exempel som har "laglig" Cannabis och procentuellt färre personer än i Sverige som testar varje år. Att tilläggas också kan vara att de har den minsta gruppen heroin missbrukare i Europa. En grupp som varje år blir färre och färre.

När droger avdramatiseras så börjar folk inse att det inte är så coolt som det verkar.

Se på Usa som ett annat exempel, ett exempel som vi i Sverige just nu följer. Vad jag har för mig så är en tredje del av alla deras fångar dömda för drog relaterade brott, och de har en fjärde del av världens alla interner. Det greps 765,000 människor 2007 i Usa för simpelt innehav av cannabis, en process som kostar över dem 7.6 miljarder dollar per år.
Är det åt det håller vi vill gå?

Avkriminalisera bruket och ta hand om de som behöver vård för de pengarna. Lägg polis insatser på ligor, våldtäkter andra avskyvärda våldsbrott istället!

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida