lördag, april 14, 2007

Är du sjuk skall du kunna visa ett sjukintyg

Många är upprörda om hur arbetsgivare skall ha rätt att kräva sjukintyg från första dagen. Men det är inte något konstigt med förslaget. Det finns redan idag. Det handlar inte om att alla måste visa upp ett intyg första dagen som man är lite förkyld eller ligger med maginfluensa. Det handlar om att arbetsgivaren skall kunna begära att du kan visa ett sjukintyg om du upprepande är sjukskriven. Och detta är något som görs på en del arbetsplatser idag.

Det handlar inte om att misstänkliggöra alla som är sjuka som potentiella fuskare. Det handlar om att "arbetaren" inte skall misstänkligöras på det sätt som beskrivs. Är man sjuk så skall det inte vara några problem att visa ett sjukintyg. Detta skall naturligtvis inte missbrukas från arbetsgivarens sida heller. På samma sätt som det är helt naturligt att sjukskrivning inte skall missbrukas av anställda.


Detta är även en trygghetsåtgärd. Om någon är sjuk upprepande tillfällen så kan det finnas en anledning till denna sjukdom. Antingen så är personen sjuk i de sjukdommar som de säger till arbetsgivaren. Förkylning, magsjuka, migrän. Men om arbetsgivaren misstänker att något inte står rätt till och kan begära sjukintyg från första dagen så kanske man kan upptäcka mobbning på arbetsplatser, alkolism, psykiska problem eller vantrivsel mycket tidigare än man gör idag.
Men som sagt det är viktigt att komma ihåg att arbetsgivare skall inte kunna begära sjukintyg från någon som är "normalt" sjuk. Vi blir alla sjuka någon gång. Och det finns inte mycket att göra åt det.


Pingat på intressant.
: , , , , ,

2 kommentarer:

Klockan 7:11 em , Blogger yabosid sa...

Grejjen är ju just den, om det redan kan göras idag, varför skall man göra det till en lag? Jo, det är för att det ingår i borgarnas kampanj mot arbetarna.

För visst, borgarna hävdar med fint nyspråk att man vill göra det lättare för arbetsgivarna att kräva sjukintyg från dag ett för att kunna "hjälpa" anställda med problem.. samtidigt som man planerar att ta bort arbetsgivarnas skyldighet att erbjuda anställda rehabilitering. Det stämmer liksom inte.

 
Klockan 7:23 em , Blogger Eklindh sa...

Jag inser att det finns en tanke med att komma åt fusket med korttidssjukskrivningar som "arbetare" använder sig av. Jag inser också att detta kan missbrukas av arbetsgivare. Men jag hoppas och tror att ingen arbetsgivare kommer att missbruka detta sätt för att komma åt problem.

Men samtidigt så är jag medveten om att "arbetare" missbrukar sjukskrivningar. Jag tror inte det är så väldigt vanligt. Eller rättare sagt jag hoppas att det inte är det. Men jag vet att det förekommer.

Och att säga att detta är "borgarnas kampanj mot arbetare" så menar du väl också då att vänsterblocket har fört en "kampanj mot arbetsgivaren"? Det är ett löjligt påstående och ett sätt att stoppa huvudet i sanden och inte se de problem som finns.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida