onsdag, april 11, 2007

Äntligen lite knark i bloggosfären

Nu är det knark över hela bloggosfären. Eller ja nästan iallafall. Och det kanske inte heller är knark i just blogosfären utan mer en disskution om knark. Ja jag försökte vara lite vitsig i min rubrik. Nu till det ordentliga.

S-info bloggaren Roger Jönsson har jag skrivit om förut, då han attackerade Federley för att denna någon gång uttalat sig om att han var "osäker på nuvarande droglagstiftning" och kanske för "personligt innehav av droger". Varför attackerade man Federley? Jo för att hans parti som är Centern inte vill liberalisera droger på något sätt. Det vill heller inte något annat parti. Nu senast så är det Per Hagwall som attackeras. Han är moderat och säger att han inte är säker i sitt ställningstagande, men att han inte tycker att dagens drogpolitik är bra. Med andra ord så säger han att han inte kan tillräckligt mycket om drogerna eller hur det skulle se ut. Men att dagens drogpolitik är dålig det tror jag alla kan hålla med om. Ja alla utom Roger Jönsson då.

Han är nöjd med den nolltolerans som vi har idag. Han tycker det är bra att vi plockar in gatupundare 4 gånger i veckan för att de skall göra urinprov så att man kan kostatera att de är påverkade. Sen är det bara att vänta några veckor så har man ett bra åtal sen som man kan ta upp i rätten och personen i fråga döms till några månader i fängelse. Detta är ju inte bara bra att vi slipper se pundaren på gatan, vi får ju också en bra statistik över vårt arbete mot "nolltolerans".

Om man vill ha ett samhälle med noll narkotika så måste man göra andra åtgärder. Är det verkligen så viktigt att jaga pundaren på stan? Alla vet ju att den personen tar droger. Är det inte viktigare att lägga all energi på att ta den som förser "pundarna" med droger? Och det är inte så svårt att få reda på vem det är som säljer droger. Det är inte heller speciellt svårt att spåra de drogerna vidare för att till sist komma åt den som är "storsäljaren" bakom. Allt som krävs är lite tid, tålamod och lite jobb. Men det är kanske just detta som man inte vill med ett "nolltoleranssamhälle". Kanske handlar nollsamhället om att bedriva någon form av häxjakt på pundare? Kanske är antalet gripna för narkotikabrott det som visar resultat?

Roger skriver på sin blogg att detta var en hemsida där man förespråkade innehav av narkotika, han har nu ändrat det efter att jag tyckte han var lite hård. Vilket Roger skall ha ett stort tack för. Men han hade rätt. Jag är väldigt positiv till droger. Inte på något sätt att jag vill släppa alla droger fritt. Jag vill inte heller ha så att alla kan köpa dem på Ica. Jag tror inte det är ett bra sätt heller. Men dagens inställning är inte heller helt rätt. Den slår inte mot de som tar in drogerna, utan mot dem som har fastnat i drogträsket. Det finns många personer som "partyknarkar", många av dessa skulle aldrig polisen ens titta på eller ta in för drogtest. Oftast för att detta "tar för lång tid" eller att "det bättrar inte på vår statistik". Jag vill också att man skall ge narkomaner hjälp. Hjälp att bli fria från sitt missbruk. Men för guds skull skilj på missbruk och bruk. Det är två helt olika saker.

En annan sak som kommer upp är att knark får folk att begå brott. Ja det är sant. Knark får personer att begå brott. Men det är inte hela sanningen. Det är inte enbart knarket som får personer att begå fruktansvärda handlingar. Det finns mer bakom. Ofta en psykiskt orsak. Nu senast så skriver Aftonbladet om en 21-åring som högg ihjäl en 51 åring med kniv. Skulle gissa på att Expressen skriver om det med. Ja det är hemskt. Personer hade tagit droger och alkohol. Men personer hade också uppvisat ett psykiskt sjukdomstillstånd med. Och glöm inte han hade även druckit alkohol. Alkohol! Om man skall läsa "statistik" så är det alkohol som är orsak till flest "brott". Men vi kommer inte förbjuda alkohol. Nej för det är accepterat i samhället. Bland många unga, även om Roger Jönsson hävdar att "de flesta" inte är positiva till droger så finns det grupper som ser droger som något helt normalt på samma sätt som de flesta av oss ser "groggen" på fredagskvällen som helt normal.

Man säger också att personer med "viktiga" befattningar inte skall ta droger. Nej det tycker inte jag heller. En person som är säkerhetsansvarig på forsmark vill jag inte skall vara hög på jobbet. Men jag vill inte att han skall vara full heller. Men alkohol är lagligt så vi kan inte hindra honom från att dricka. Men var lite ärliga kan vi hindra honom från att ta droger? Vad skall vi göra om vi upptäcker att han är hög? Skall vi sparka honom? Troligen så slipper vi väl det eftersom polisen säkert vill "hjälpa" honom genom att låsa in honom på Kumla några månader.

Det känns som om detta blev väldigt långt. Och jag har ändå bara skrapat på ytan till drogdebatten. Detta är något som kan ta väldigt lång tid. Men snälla ni som ger er in i drogdebatten. Ta reda på hur det ser ut. Inte bara i Stockholm, Göteborg, Malmö. Utan över hela landet. Tänk lite större. Drogerna finns inte bara i storstäderna. De finns på de flesta ställena. Och visst ni som vill ha "nolltolerans" tyck så men kom inte och säg att dagens politik är det bästa sättet att nå dit för då har ni redan misslyckats.

Och så skriver vi lite länkar här då
Peter Andersson (bra inlägg)
Moderskeppet (också lite knark)

Andra Intressanta bloggar om: , , , , , , , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida