fredag, februari 09, 2007

Den dagen då spelsamvetet var på semester någon annanstans

Svenska Spel är ett av de bolag med den största dubbelmoralen som finns. Att man vägrar låta något annat bolag ta del av deras kaka är det viktigaste för dem. På precis samma sätt som en treåring som sitter i sandlådan helt själv med sin hink och spade. Svenska Spel vet att det är många som vill leka i sandlådan. Men det är ju deras sandlåda och ingen skall få leka i den och förstöra det fina sandslott som man under byggt upp under lång tid.

Nej Svenska Spel låter inte någon leka i deras sandlåda. Men man leker gärna i någon annans sandlåda. Då är det ju verkligen inte samma sak. Svenska Spel är nu majoritetsägare i ett litauiskt spelbolag. Självklart så skall Svenska Spel se till att man tillämpar ansvarsfullt spelande. Vilket alltså betyder att man inte får spela bort allt man har. Man skall tillämpa de omåttligt populära trisslotterna på nätet. Vad är det för idiot som kom på det konceptet? Det är ju inte direkt den absolut bästa affärsiden iallafall. Tjusningen med trisslotter är just det att man skall skrapa dem. Vissa saker skall bara vara "odigitala", skraplotter är en sådan sak.

Tillbaka till ämnet! Svenska Spel skall självklart få leka i litauens sandlåda. För Svenska Spel tar självklart "ansvar". Återigen så skall jag berätta vad Ladbrokes VD Douglas Roos berättade för mig när jag träffade honom under Almedalsveckan. "Vi kommer självklart att ta ansvar för spelmissbruk på precis samma sätt som Svenska Spel gör idag. Vi vill även se till att ge vår del till idrotten." Detta är för mig en ganska självklar sak. Ladbrokes vill ha samma regler som Svenska Spel har för sin spelmarknad. Inget konstigt.

Svenska Spel som så ofta säger att de ger en så stor del av sina intäckter till idrotten, är detta en lögn? Nej det är inte det. Svenska Spel gör verkligen mycket för idrotten i Sverige. 2005 så betalade Svenska Spel ut 1 miljard till riksidrottsförbundet. man betalade även ut 131 miljoner till ungdomsstyrelsen. Man betalade också ut 3,4 miljarder till svenska staten.
2005 så hade man intäkter på drygt en miljard från internetspel och jag kan nästan garantera att denna siffra ökat enormt under detta året. Detta på grund av Svenska Spels satsning på onlinepoker.

Hur är det med Ladbrokes nu då? Kommer de att ge en miljard till idrotten? Nej jag tror inte att de kommer ge en miljard till idrotten. Och det är inte heller det som de säger. Men att de kommer ge en del av deras vinst till idrotten är ju en självklarhet. Man skall också komma ihåg att det som även faller under "profilering" kan ses som ett bidrag till sporten. Man kanske väljer att sponsra ett speciellt lag. Detta kan ge stora ekonomiska resurser till ett speciellt lag inom någon speciell sport.

Nu skall jag tipsa Ladbrokes på att ge pengar till en sport där utövarna spelar mycket. Bowling! Sverige har några av världens bästa bowlare men man ser väldigt sällan något av detta på TV eller i tidningar. Tänk om något spelbolag kunde gå in och stötta ungdomsbowlingen i Sverige? Vilken enorm genomslagskraft detta skulle kunna ge. Bowling är en dyr sport. En väldigt dyr sport och det krävs mycket träning för att bli duktig. Ungdomar som spelar bowling på en "proffs" nivå tränar idag kanske 2 timmar i veckan. Om man har tur. Ge dessa unga en chans att träna en timme extra varje vecka gratis. Nu är det visserligen några år sedan jag själv spelade bowling på en "proffs" nivå men vad jag minns så var det väldigt dyrt redan då och jag gissar att det inte blev billigare med åren.


Pingat på intressant.
Läs mer om Svenska spel, ladbrokes, spelmonopol, poker, bowling, idrott.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida