måndag, januari 15, 2007

Struntsak här grovt brott där.

Vissa tycker säkert att det är löjligt att läsa att en 20 årig kille riskerar 5 års fängelse i thailand för att stulit kondomer från en 7-eleven butik. Thailand är ett land som håller hårt på lagar och regler. Även om de inte alltid är samma som i Sverige så är grunderna det samma. Betala för dig och skada inte någon annan. Kanske lätta regler att komma ihåg. Och bara för att vi i Sverige inte tar så hårt på stöld eller snatteri (om man inte räknar fildelning då) så finns det inga skäl till att man inte skall göra det i Thailand. Och sen kommer ju den helt underbara ursäkten att han var berusad. Ja och vem bryr sig? Är det där den vanligaste och lättaste ursäkten som vi killar kan komma på. "Jag var full" eller "Jag hade druckit några öl" verkar vara den ursäkt som vi alla kan använda oss av. Oavsett situationen. Jag har hört den så många gånger nu att jag allvarligt tycker att det borde vara straffbart att använda det som en ursäkt. Det kan vara en förklaring till vårt beteende i den situationen men det är absolut inte någon ursäkt.

Nu tillbaka till killen i Thailand. Han struntade i att betala kondomerna och kommer alltså att bli anklagad för stöld. Helt riktigt, allt enligt Thailands lagar och regler. Men vad som gör mig ännu mer leende i den här artikeln är den uppgiften om att andra kunder i butiken tog upp jakten på mannen och tvingade in honom i en gränd där de slog honom och sedan drog med honom tillbaka till butiken där han fick betala sina varor och vänta på polisen. Tänk om vi i Sverige åtminstånde hade "stake" nog att säga till när vi ser ett brott. Kanske även förhindra ett brott. Försöka stoppa en inbrottstjuv. Försöka att stoppa en misshandel eller våldtäckt.

Se in i era egna hjärtan, långt in i hjärtat. Vad är vi egentligen? Skulle du ha modet att stoppa en pågående misshandel? Skulle du springa mot skriken när någon blir våldtagen? Skulle du ens ta tag i armen på någon som snattar? Om du är något som alla andra i Sverige så nej det skulle du inte. Varför? Jo för innerst inne så är vi alla fegisar. Vi säger att vi skulle göra det. Men innerst inne så vet vi alla att vi inte skulle det. Vi är en nation av fegisar. Vi litar på en polis som inte finns. Vi litar på ett rättsamhälle som längre anser att misshandel våldtäckt eller stöld är brott som är värda att straffas för.

Så nästa gång du sitter och säger att du skulle stoppa den där misshandel eller våldtäckten tänk efter en gång till. Skulle du verkligen göra det? Med risk för ditt eget liv? Skulle du våga? Är du en Fegis eller en Hjälte?


Pingat på intressant.
Läs mer om polisen, thailand, brott, straff, politik, Sverige, misshandel, våldtäckt, fegis, hjälte, stöld, snatteri.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida