lördag, januari 06, 2007

Årets avtalsrörelse kommer bli ett krig.

De olika fackorganisationerna rustar inför årets avtalsrörelse. Många säger att det kommer att bli hårt i förhandlingarna. Och fackföreningen har ju trots allt ett stort övertag. Jag tror att man inte kommer att spara på krutet någonstans. Med en borgerlig regering så vill många fackorganisationer säkert sätta så många käppar i hjulen som det går. Och får inte fackföreningen som de vill så kommer det bli strejker. Långa strejker.

Det är lite roligt att se va de olika fackföreningarna har i tillgångar. SIF hade vid förra årsskiftet (2005/2006) tillgångar på 12 miljarder kronor. Och troligen så är det mycket mer nu. Hur kommer det då att gå? Skall arbetsgivarna lägga sig platt för fackets krav? Ja risken finns att det kommer att bli så. När fackföreningarna startade så var de små och fick arbetare att ena sig mot den "onda" företagsledaren. Då fanns det en liten David och Goliat berättelse över det hela. Man hejjade trots allt på den som slogs i underläga. Då var det facket. Men hur är det nu?

David och Goliat finns kvar. Men rollerna har blivit omvända. Salladsbaren i Göteborg är ett sånt exempel. Salladsbaren är nu den lilla David som slåss mot den mäktiga Goliat. En enorm fackrörelse som gör allt för att bekämpa oliktänkande genom att spänna sina enorma muskler. Hur mycket kommer man att spänna musklerna i avtalsrörelsen? Kommer man att bara spänna musklerna? Eller vågar fackföreningen att använda sina muskler? Kanske är det så att fackföreningen nu bara tänker på sina egna pengar och kommer inte att våga använda sig av det kapitalet som man har. Det kommer bli en spännande avtalsrörelse.
Det som är klart är att om man väljer att strida från båda parterna i avtalsrörelsen så kommer det iallafall att bli en väldig strid där de stora kulorna kommer att användas.


Pingat på intressant.
Läs mer om facket, avtalsrörelsen, politik, arbete, krig, strid, strejk, pengar, alliansen.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida