tisdag, december 19, 2006

Varför teg hon om HIV smittan?

Aftonbladet har idag en artikel om den hivsmittade kvinnan som inte berättade något för sin make om smittan.

Jag tänkte inte tala något om just det fallet utan om alla andra som idag lever i Sverige med hivsmitta. För det första så är det så att man nästan alltid tiger om sin smitta i rädslan för att bli stigmatiserad. Man vill inte bli den personen som alla tycker synd om. Man vill inte heller bli den personen som folk inte vågar ta i hand, eller ge en kram.

Det handlar om okunskap i dessa fallen. Vi i Sverige har till stor del glömt bort att hiv finns som smitta i Sverige. Vi sitter och tittar på nyheterna och där talar man om de stora antalet smittade som lever i Afrika och hur knarkarna i St Petersburg har en explosion av smitta bland sina sprutnarkomaner. Vi vet att det finns en och annan Svensk som är smittad men de har blivit smittade i Thailand efter att de haft sex med en hora så de får skylla sig själva.


Det som jag skrev här uppe är inte sant. De flesta som smittas smittas i Sverige och många efter att man träffat någon på krogen och flörtat en stund och sedan gått hem och haft oskyddat sex.

Det är dags att vi börjar leva i verkligheten och inte i någon fantasivärld där vi tror att bara för vi lever i Sverige så kommer det inte drabba oss. Tänk er in i situationen. Du är smittad av hiv. Och alla som du någon gång kommer ha sex med måste du tala om innan ni har samlag att du är smittad för. Hur många tror du att du skulle berätta det för? Du kanske är full? Kanske kåt? Kanske är du kär? Vad händer om du berättar? Kommer hon/han springa ut genom dörren? Kommer hon/han någonsin prata med dig igen? Vågar du ta chansen?

Vi behöver lära oss att man alltid är två när man har sex. Och det är bådas ansvar att skydda sig. Lagen säger idag att du som är smittad måste berätta. Det betyder väl också att så länge personen som du har sex med inte säger något så är det fritt fram att ha oskyddat sex?

Vad vi behöver är kunskap. Kunskap om att hiv finns även i Sverige. Och det finns på våra gator, hos våra grannar, våra vänner och kanske till och med på Konsum.

Pinga på intressant.
Läs mer om hiv, sex, Sverige, stigmatisering,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida