torsdag, september 28, 2006

Vad hände med välsignelseakten?

Japp så är det.

De förslag som finns behöver ytterligare beredas anser kyrkostyrelsen. Ärendet återremitteras till arbetsutskottet.

Den utmärkta "prästbloggen" som Karin Långström Vinge har gjorde mig uppmärksam på detta.

Japp då skall jag visa dom tre förslagen som finns

Kyrkomötet gav kyrkostyrelsen i uppdrag att till årets kyrkomöte ta fram en välsignelse för ingånget partnerskap.

Tre förslag har varit ute på remiss hos domkapitlen.

Kyrkostyrelsens arbetsutskott har sedan lämnat ett förslag till kyrkostyrelsen nämligen att alternativen A och B, se nedan, ska användas men inte alternativ C.

A. Liknar välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap.

B. Mer nyskapande och har en självständig ordning.

C. Paret har möjlighet att tillsammans med prästen välja texter och böner.Kan tala om att kyrkostyrelsen arbetsutskott ha valt att lämna förslaget att förslag A och B skall kunna användas men inte C. Visst det låter väl fint. Men en sak som jag då undrar.
Vad är det som är problemet? Skall det vara så svårt att göra något könsneutralt? Skall det vara så jobbigt att bara byta ut lite ord här och där? Hon mot han och han mot hon på sina ställen? Man skall inte krångla till det mer än nödvändigt.Detta inlägg är intressant. Läs mer om Homosexualitet, kyrkan, välsignelse, politik, gay.

3 kommentarer:

Klockan 9:45 em , Blogger Max Hobstig sa...

I Sverige skall det vara krångligt med allt oavsett om det är bråttom eller inte. Det vanliga är att tillsätta en utredning som har ett år på sig att komma till beslut om vad som skall göras. När beslutet väl kommer så behövs det en granskning av beslutet som en ny utredning tillsätts för att utreda. Det är så det skall vara. Krångligt alltså.

Naturligtvis har den gamla stadskyrkan samma rutiner som den del av staten den tidigare var och nu inte är fast egentligen ändå har eftersom den parlamentariska tillsättningen av alla nämnder görs som det alltid gjorts genom fria val i offentliga vallokaler.

 
Klockan 10:04 em , Blogger Marta Axner sa...

Anledningen till att beslutet sköts upp var att biskopsmötet (alltså alla biskoparna i Svenska kyrkan) inte hunnit diskutera ordentligt på ett möte. De kommer sannolikt inte tycka så mycket annorlunda än kyrkostyrelsen i sak. Det handlar alltså snarare om en formalitet än att det finns någon konflikt eller att kyrkan inte klarar av att ta beslut. Det har inte riktigt framkommit i rapporteringen.

Det har trots allt gått mindre än ett år sedan beslutet togs att en ordning skulle tas fram, nu har alternativen tagits fram och desutom varit ute på remiss och sedan bearbetats igen. Jag tycker inte att det är så märkligt att det tar någon månad till innan de slutligen fastställs.

 
Klockan 11:56 fm , Blogger ~Karin Långström Vinge~ sa...

Mmm. Och eftersom våra kritiker brukar hävda att vi "skyndar på allting", så kan det nog vara en fördel att vänta ytterligare en månad.

Men det ändrar inte det faktum att välsignelsegudstjänsten finns.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida