måndag, juli 24, 2006

I hakkorsets spår

Jag har fått en hel del kritik för mitt inlägg tidigare. Och visst jag kanske har vart lite hård när jag skrev det. Detta var även meningen för att någon skulle få upp ögonen för det. Esbati såg det ju och sen har det inte varit någon större hejd på mail och kommentarer. Men jag tackar Esbati för att han länkade till mig och fick igång en debatt.

Jag skrev ju frågan om hur många av dom som gick i samma led som Esbati och hans vänner som gillade att ropa Heil Hitler på kvällen. Och det finns tydligen några. Oavsett om tanken med hakkorset var att visa att Israels politik liknar Nazitysklands så drar detta till sig fel sorts folk iallafall. Detta skadar demonstrationen mer än vad hakkorsen gynnar den.
Info14 som är den "patriotiska och nationalistiska" nyhetsportalen. Med andra ord dom som skriver att fredliga nationalister (läs nassepack) har attackerats av lösdrivande och förvirrade ungdommar från AFA. Tydligen så har ett antal av dessa gått med i demonstrationer och även ordnat egna demonstrationer för folket i mellanöstern och mot Israel.

Jag säger ju bara Grattis Esbati, Ung Vänster, RKU, Palestinska Föreningen och alla ni andra som är med och demonstrerar mot Israel. Var det sånna som ni vill ha i erat led? Konstigt att Esbati inte rapporterade om det innan? Men det är klart Nationalsocialistiskfron är ju på samma sida nu liksom Sverigedemokrater och Nationaldemokrater.
Det nya rasistiska partiet är ju enlikt Esbati Folkpartiet.

Samtidigt så har åklagaren i Malmö klargjort att det är okej med hakkors. Läs mer här.

Så Grattis alla Nazister nu är det bara att springa ut med era fanor igen och skrika för full hals. Men glöm inte bort att eran rätt att bara hakkorsfanorna försvarades av Esbati, Ung vänster och Palestinska föreningen. Jag ser fram emot att se er samlas på mitt torg i sommar.

Detta inlägget är ju intressant. Det finns fler bloggar om hakkors, nazism, rasism, Esbati, palestina, mellanöstern, Israel, Gaza, Libanon, folkpartiet och kanske om politik.

6 kommentarer:

Klockan 12:40 em , Anonymous dröj sa...

Jag tycker inte heller om hakkors=judestjärna-skyltarna, och jag anser att de är felaktiga i sak och allmänt stötande. Men det är också lite fånigt när man som du hela tiden bortser från att skyltar med likhetstecken mellan de två symbolerna inte KAN uppskattas av nazister heller, eftersom dessa har en sinnessjuk idé om att judestjärnan representerar den absoluta ondskan. Om nazister ändå passar på att gå i antiisraeldemonstrationer så är det förstås dels för att de är antisemiter och dels för att de ser en chans att komma med i ett större sammanhang och finna någon legitimitet. Det är därför inte så konstigt att vänsterfolk puttar ut nazisterna ur tågen.
Sammanfattningsvis: jag tycker personligen det är fel att jämföra Israel med nazityskland, men det är antingen fånigt eller oärligt att inte vilja förstå vad skylten betyder, och att den inte betyder "vi är nazister". Sen kan man diskutera om bilden av ett hakkors ska totalförbjudas. Men det verkar vanskligt, och vad blir nästa steg? Förbjuda ordet "hakkors" i text?

 
Klockan 1:05 em , Blogger Eklindh sa...

Jag skiter i vem som använder sig av hakkorset och i vilket syfte den används. Skall man få använda den så skall man få använda den hur man vill. Eller så skall man inte få använda den. Sen skiter jag fullständigt i om ni vill kalla er för antisimiter, nazister, mellanösternvänner eller vad som helst. Skall ni använda hakkorset i en demonstration så kommer det dra till sig nazister. Och tydligen så har det ju gjort det.
Förlåt det var inte nazister det var ju nationalister och patrioter.

Davidsstjärnan = Hakkors sure fine använd den. Men då skall man inte komma och gnälla sen när dom röda fanorna med svarta kors marscherar utanför fönstret. Används den en gång så kommer den användas igen. Så enkelt är det.

 
Klockan 4:19 em , Anonymous Johan sa...

Alltså ... du är medveten om att ditt resonemang är i otakt med större delen av världen utanför, va? Det har aldrig funnits något förbud mot att använda hakkors. Det har alltid gällt för användning i särskilt syfte, och inte till exempel för att illustrera nazism eller protestera mot den. En sak om du anser att det alltid skall vara tillåtet, men att förbjuda symboler för förbudets skull och sedan inte tillåta att man visar hakkors i filmer som utspelar sig i Nazityskland under sent trettiotal, inte tillåter att man slänger hakkors i papperskorgar et cetera är bara löjligt. Liksom din retorik. Det är riktigt sällan jag håller med Esbati et al, men det här är nog ett av de tillfällena.

//JJ

 
Klockan 8:50 em , Blogger Eklindh sa...

Det är inte det som jag säger heller. Men framställer man en symbol som är förknippad med hat mot en viss grupp i detta fallet judar och Israel, idag så visar man inte 30 talet eller på något sätt att det slängs i papperskorgar.

Jag förstår också vad man menar med hakkors=davidsstjärnan och jag kan till viss del hålla med dom. Men skall man använda symbolen på detta sätt och det är okej, när är det inte okej att använda den? Och när är det inte tillåtet?

Jag vill ha en en klarare gränsdragning. Det är allt. Och symbolen drar till sig grupper som jag tror de flesta inte vill ha något att göra med.

Som jag ser det så är det okej att använda hakkorset när man protesterar mot Israel.

 
Klockan 11:38 em , Anonymous Anonym sa...

Ser inga som helst fel att använda hakkorset i karikatyrer eller likna någont vid nazism genom att sätta ett likhetstecken mellan hakkorset och valfri symbol. Det är faktiskt en skillnad på detta (Då man anser att hakkorset är skit och jämför det med någon för att reta upp dem) och att nazister springer omkring och hyllar den symbol som tog livet av miljontals människor. Man ska kunna använda hakkorset, t.ex. gjorde Socialdemokraterna en valaffisch i 1936 års val där man tog sitt avståndstagande från nazism och kommunism:

http://www.s-info.se/page/default.asp?id=1493

Så, nu har du en klar linje:

Förbjud: när man hyllar.
Lagligt: när man visar sitt hat mot den.

/Martin Tunström (s)

 
Klockan 12:04 fm , Anonymous Douglas sa...

Det är tragiskt, men inte oväntat att vänstern samarbetar intimt med högerextrema rörelser.

Vi kan ju bara läsa i NDU:s Almedalsresumé om hur glada de är över att RKU stödjer dem i kampen mot kapitalism, sionism och globalisering.

Något är riktigt ruttet när organisationer som kallar sig fredliga och demokratiska försvarar användandet av hakkors i Sverige anno 2006.

Somliga behöver se över begreppet demokrati.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida