måndag, juli 10, 2006

HD:s dom ger fribrev för religiösa men fäller nynazister

Fredagens dom mot fyra nynazister fäller en oenig Högsta Domstol de åtalade för hets mot folkgrupp. RFSL gläds men ser bekymrat på den godtycklighet som råder i HD:s domslut.

- Vi ser nu att homosexuella inte är lika inför lagen. Beroende på vem som hetsar dömer svenska rättsystemet olika, kommenterar Anna-Karin Skantz, vice förbundsordförande för RFSL, dagens dom i Högsta Domstolen.

- Vi är nöjda med dagens fällande dom men ser samtidigt bekymrat på hur godtyckligt lagen tolkas. Kyrkorummet är fortfarande en frizon för hets medan det i övrigt är förbjudet, fortsätter Anna-Karin Skantz.

De åtalade dömdes för att ha delat ut flygblad med nedlåtande innehåll mot homosexuella. Bland annat med påst&ar ing;enden som att homosexuella orsakat att hiv och aids fått fäste samt likställande av homosexualitet och pedofili.

Hetslagstiftningen är ingen ny lagstiftning. Strax efter andra världskriget tillkom den för att skydda minoriteter i det svenska samhället. 1 januari 2003 utvidgades den för att även omfatta hets pga sexuell läggning. Det var i och med att sexuell läggning lades till som lagen började uppfattas som ett hot mot yttrandefriheten.

– Det är en farlig utveckling som sker när vi börjar se människor som åsikter och uppfattningar som vi kan värdera. Och ha åsikter om. Det här handlar inte om åsiktsfrihet utan om rätten att få förtrycka redan utsatta grupper i samhället, säger Anna-Karin Skantz.

2 kommentarer:

Klockan 11:52 em , Anonymous Anonym sa...

Hi! Just want to say what a nice site. Bye, see you soon.
»

 
Klockan 12:19 fm , Anonymous Anonym sa...

I find some information here.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida