söndag, juli 23, 2006

Hakkors lagliga?

Japp då har det äntligen hänt. I Sverige som har CMR (Centrum Mot Rasism) som älskar att anmäla glassnamn, och som återigen visa att dom inte kan prioritera.
Hakkors användes under demonstrationer mot kriget mellan Israel och Libanon. Detta är inte olagligt i den här situationen.

VA?

Nehe så det är samma sak som när Åke Green kallar bögar för cancer? Skall nazister få använda sina hakkorsflaggor viftande i demonstrationer? Eller måste man rita hakkorset brevid Israels flagga? Hur är det med armbindel? Skall man få ha det? Skall man få bära SStecknen på sin skjortkrage?
Jag vill veta om det är okej för personer att bära hakkorset ute på krogen? "Det är ett ställningstagande mot Israel." Är detta en ursäkt som kommer att godtas? Skall vi alla hamna i ett samhälle där lagarna inte gäller så länge vi har en bra ursäkt?
Vad säger Ung Vänster om att gå i samma demonstration som hakkorsviftande dårar? Är det inte någon som vågar ta avstånd från detta? Kan det skada det syftet som demonstrationen har? Esbati skriver på sin blogg att det var lyckat med 2000 personer som gick i demonstrationen? Grattis! Hur många av dessa hade rakade skallar och gillar att ropa "HEIL HITLER" på kvällen?


Detta inlägget är ju rätt så intressant. Läs mer om hakkors, rasism, nazism, CMR, demonstrationer, homosecualitet, krogen, Israel, Libanon eller glassnamn

23 kommentarer:

Klockan 3:56 em , Blogger PKFV sa...

Vansinnigt inlägg. Syftet var naturligtvis att jämföra sionismen med nazismen och markera sitt misstycke mot båda företeelserna. Det förstår ju varenda människa såvida man inte vill missförstå med flit. Det torde inte heller vara olagligt i ett sådant sammanhang. (Om det bör vara olagligt i något sammanhang kan man visserligen också diskutera)

 
Klockan 4:05 em , Blogger Eklindh sa...

Och enligt svensk lag så är olagligt att bära hakkors. Skall man följa lagen eller skall man följa dom lagar som man anser är "vettiga".
Jag tycker det är löjligt med hastighetsgränser på motorvägen men jag följer iallafall lagen. Vill man visa sin avsky mot sionismen så finns det miljoner andra sätt att göra detta på som är mycket bättre.

Svara då på frågan om det är okej att bära hakkors på krogen för att visa mitt motstånd mot Israel?

 
Klockan 4:11 em , Anonymous K sa...

Saken är ju den att plakaten med hakkors var ställda som en fråga. En bild på Israels flagga och Ehud Olmert, ett likamedstecken och sedan en bild på ett hakkors och och en bild på Adolf Hitler. Under ställdes frågan "Vad är skillnaden?".

Hur man kan misstolka det som en hyllning till nazismen kan jag inte förstå. Det är ju snarare att kritisera nazismens agerande mot judarna samtidigt som man kritiserar Israels agerande i Gaza och Libanon. Eller tycker du att judiska israeler är mer värda som människor än arabiska libanser?

Undra vem det är som är rasistisk …

 
Klockan 4:22 em , Blogger Eklindh sa...

Jag anser att det inte skall vara tillåtet att använda hakkorset oavsett syfte. Detta säger ju att om man har ett budskap så kan man använda förbjudna symboler.

Återigen så vill jag ha frågan besvarad.
Kan jag använda hakkorset på krogen som en protest mot Israels krig mot Libanon?

 
Klockan 4:28 em , Blogger Ali Esbati sa...

Hej. Jag vill först ställa en seriös fråga: Är du full?

Om Muf gör ett plakat där det står Lars Ohly = Josef Stalin kan man på goda grunder hävda att Muf är idioter. Men man kan inte hävda att de hyllar Stalin. Det tror jag nästan alla förstår.

Menar du förresten att det ska vara förbjudet att illustrera nazismen med ett hakkors?

 
Klockan 6:57 em , Anonymous Anonym sa...

Tror du tänkt lite fel. Med din logik skulle det vara förbjudet med illustrationer av typen överkorsade hakkors eller den där ett hakkors slängs i ett papperskorg. Man får skilja på kontexten i vilken symbolen används. Har svårt att se att plakatet är förbjudet, även om jag inte det minsta håller med demonstranterna, tvärtom anser jag Israel har all rätt på sin sida...men det är en annan diskussion :)

 
Klockan 7:04 em , Anonymous Anonym sa...

Du är helt ute och cyklar. Använder man hakkorsen för att illustrera vad man TYCKER om något så är det ju inte nazismen man propagerar för.

Hakkors är MYCKET vanliga när det gäller USA-kritiken och börjar nu mer och mer användas i kritiken mot Israel av förklarliga skäl.

Just israelerna borde rimligen förstå att folk i omvärlden börjar jämföra med vad judarna gått igenom.

Det fattade du inte?

 
Klockan 7:14 em , Anonymous Anonym sa...

Svar till Ali Esbati och Co:

Att utmåla den judiska staten som nazistisk skulle vara avskyvärd och rasistisk i oavsett vilket land man jämförde med Hitlertyskland. Att göra det mot den judiska staten är äckligt, vämjeligt och ett förringande av Förintelsen. Därmed är det att jämföra med de nynazister som förnekar eller förringar Förintelsen.

Det man gör är att hetsa mot en grupp baserat på deras nationella ursprung.

Att Ung Vänster och palestina-ivrarna i Sverige nu tar ännu ett steg närmare nynazismen, och adopterar deras symboler gör mig kräkfärdig.

Det är helt uppenbart att nazistiska slagord och symboler är förbjudna i Sverige. Jag undrar vad reaktionen skulle bli om man vid nästa demonstration mot terrorismen visar upp islamiska symboler, slöjbärande kvinnor och bloddrypande bilder från Mecka.

 
Klockan 7:38 em , Blogger Eklindh sa...

Till Esbati och Co från mig med då.

Vad jag vill ha reda på är "Vart går gränsen?"

Skall man använda hakkors mot något land överhuvudtaget? Är detta verkligen rätt väg att gå? Skall vi tillåta detta i Sverige?
Jag tycker även man skall kolla på överkorsade hakkors och så vidare. Jag vill ha en tydligare gräns för vad som är tillåtet enligt den svenska lagen.

Sen tycker jag inte att MUF är så kloka när dom använder Josef Stalin. Men hammaren och skäran är mig veterligen inte förbjuden enligt Lagen om Hets mot Folkgrupp.

 
Klockan 8:41 em , Anonymous K sa...

Emil Eklindh kanske till och med tycker att det borde vara förbjudet att visa hakkors i skolböcker som upplyser om Andra världskriget? Det är ju en förbjuden symbol som inte borde synas någonstans … eller?

Man måste ju förstå skillnaden mellan att använda en symbol i ett uppenbart syfte att hetsa mot en hel folkgrupp och att, som i demonstrationerna mot Israels ockupations- och krigspolitik, använda symbolen för att visa att man tycker att Israel agerar likt tyskarna gjorde under Andra världskriget!

Sen om man tycker att jämförelsen är orättvis eller inte – att det är skillnad mellan att fördriva ett folk och mörda dem, och att fördriva ett folk och mörda dem – är en helt annan diskussion. Att ha åsikter om en sådan sak har alla rätt till i ett demokratiskt land utan att behöva få ett antisemitkort slängt i ansiktet på sig!

 
Klockan 10:03 em , Blogger Eklindh sa...

Om du hade läst lite mer nog vad jag har skrivit om så hade du nog sett jag inte är direkt någon som beundrar Israel eller deras okupation av Gaza.

Men detta ursäktar inte att man använder hakkors i en demonstration. Då menar du också att man kan använda hakkorset i andra demonstrationer? NSF är säkert pigga på att visa hakkorset igen, och dom gillar ju inte Israel så kan dom då använda det?

När det gäller i skolböcker så skall man nog använda det. Men då gäller det historia och inte någon demonstration som gäller nutid.

 
Klockan 10:48 em , Anonymous Anonym sa...

"Israel eller deras okupation av Gaza."

Israel ockuperar inte Gaza. Israel lämnade Gaza för ett halvår sedan. Många säger att det var det dummaste man har gjort, eftersom attackerna därifrån, in mot Israel, fortsatte ändå.

Ett bättre bevis för att palestiniernas ursäkter om "ockupation" för att motivera sin terrorism var en bluff. De tänker fortsatta tills Israel är utraderat, om inget görs.

 
Klockan 10:56 em , Anonymous K sa...

Jag skriver att man måste se til situationen i varje enskilt fall – som med det mesta andra ting här i världen. Om en nazistisk eller någon annan demonstration använder sig utav hakkors i syfte att hetsa mot judar som folkgrupp – nej, då är det inte okej att använda dylika symboler.

Men om man använder en symbol tillsammans med en förklaring för att visa att man inte tolerar att en folkgrupp förtrycks, alltså i ett anti-rasistisk syfte, då är det helt i sin ordning. Och hakkors och Hitler brukar användas för att illustrera rasism och nazistisk politik precis som Ali Esbati påpekar i sitt inlägg. I demonstrationerna mot Israels krig mot Gaza och Libanon användes det i just detta syfte, att visa att man inte tolererar en rasistisk politik jämt emot araber och muslimer, ser man inte det är man blind i sin enfald. Är det bara judar som kan utsättas för rasistiskt förtryck eller vad menar du?

Du skriver också att det är okej att använda bilder på hakkors i till exempel en lärobok i skolan eftersom det då handlar om historia och inte nutid. Nu skrivs i och för sig historia hela tiden så resonemanget har egentligen ingen relevans. Dessutom jämför plakatet i demonstrationen just historiska händelser med nutida – i hopp om att inte den hemska historien ska återupprepa sig.

Med ditt resonemang kan man inte använda hakkorssymbolen som ett vapen emot nazismen, till exempel t-tröjor med hakkors som slängs i soptunnan, överkryssade nazistiska symboler i anti-nazistiska demonstrationer osv, utan islorerar symbolen till att enbart existera lärobökerna. Ett sådant resonemang kan jag bara se gynnar nazisterna.

 
Klockan 11:03 em , Anonymous K sa...

"Israel ockuperar inte Gaza. Israel lämnade Gaza för ett halvår sedan."

Var har du varit de senaste veckorna? Har du missat att Israel återockuperar Gaza sedan offensiven Operation Sommarregn" inleddes? Dessutom kan man knappast påstå att ockupationen av Gaza upphörde enbart därför att israeliska bosättningar lämnades. Gaza har sedan dess varit likt ett gigantiskt fängelse där gränser, vatten och luftrum har kontrollerats helt av Israel. Israel förvaltar dessutom alla palestiners skattepengar, vilka sedan Hamas valdes har frysts inne så att inga offentliganställda har kunnat kvittera ut sin lön, till råge på allt har nu kidnappat deras regering!


"Ett bättre bevis för att palestiniernas ursäkter om "ockupation" för att motivera sin terrorism var en bluff. "

När lämnade Israel Västbanken, vilken utgör större del av av Palestina? Menar du även att inte Västbanken är ockuperad?

 
Klockan 11:05 em , Anonymous Anonym sa...

NAZISM!!!

ANTISEMITISM!!!

 
Klockan 11:06 em , Anonymous Adrian Kaba sa...

Jag tycker att symboler som hakkors inte ska vara tillåtna om de utgör hets mot någon folkgrupp. Att likställa staten Israels folkrättsbrott mot Libanon och Palestina med nationalsocialismen och nazitysklands brott mot judar står väl varje en fritt att göra. Det kan inte vara så att de människor som protesterar mot Israels statsterrorism och brott mot mänskligheten har som intention att lyfta fram och sympatisera med nationalsocialismen. Man vill väl tvärtom, på det sättet som skedde under demonstrationerna i Malmö, visa på det förfärliga i en sådan ideologi och hur Israel tagit till sig av detta förfärliga i sina handlingar gentemot den palestinska och libanesiska befolkningen. Därför kan det enligt mig inte uppfattas som en intention till hets mot folkgrupp så som det skulle vara om nationalsocialisterna marscherade på öppna gator med sina hakkors. Det går ej att påstå att det är samma sak.

 
Klockan 11:15 em , Blogger Eklindh sa...

Vart går gränsen? När är det okej att använda hakkorset? Jag tycker fortfarande att jag inte får några ordentliga svar på den frågan.

Skall man få använda hakkorset i en demonstration mot Israel? Är det inte någon som kan ge mig ett rakt svar på den frågan?

 
Klockan 11:30 em , Anonymous Anonym sa...

Har du inget förnuft, Emil Eklindh? Se då ögonblickligen till att införskaffa ett sådant.

 
Klockan 11:31 em , Anonymous K sa...

När syftet inte är att hetsa mot en folkgrupp utan när man tvärtom tydligt använder symbolen för att visa upp det vidriga med en rasistisk politik! Sen om jämförelsen är orättvis eller inte har som sagt inte med frågan att göra – det är upp till var och en att bedömma.

Men detta har skrivits flera gånger nu i diskussionen, av mig, Esbati, Kaba med flera … att det ska vara så svårt att förstå.

 
Klockan 1:35 fm , Anonymous Anonym sa...

Palestinska föreningen (som även bjöd in Hamas till Sverige) står bakom hakkorsdemonstrationerna i Malmö och försvarade tilltaget i Rapport, erhåller 460 000 kronor av skattepengar + pengar av ABF, som ABF får av skattemedel. Ner med ABF!
http://sydsvenskan.se/malmo/article173928.ece
Dessutom företräds Palestinska Föreningen av centerpartiets riksdagskandidat Bassem Nasr!!!

 
Klockan 7:01 fm , Blogger Anders Eriksson sa...

Eklindhs förvirring har redan påpekats. Att han dessutom har fel, gör det hela än mer förvirrande. Eklindh påstår att det är, enligt "lagen om hets mot folkgrupp" (en icke-existerande lag, "hets mot folkgrupp" är ett undantag i yttrandefrihetshetsförordningen"), är olagligt att bära hakkors/swastika. Det är det inte, inga symboler är i sig själva förbjudna. Så här säger lagen om vad som är hets mot folkgrupp.

"[Att] någon hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning."

Att använda hakkorset för att hetsa mot folkgrupper - primärt judar kan man anta - är "hets mot folkgrupp". Att använda hakkorset i andra sammanhang - exempelvis att göra, förvisso felaktiga, jämförelser mellan sionism och nazism, är inte "hets mot folkgrupp".

Gränsdragningen där är bara otydlig om man vill göra den till det.

 
Klockan 12:14 fm , Blogger ACS sa...

Anser inte att det i t.ex detta fall från en Demonstration för "Fred i Mellanöstern" i Kalmar finns det minsta skäl till att det är lagligare att använda Hakkors bara för att man är "Antirasist"??
Finns en Israelisk flagga och ett Svastika på samma skylt med något smått skrivet på okänt språk mellan.
Finns INGET som berättigar detta anser jag iallafall??

http://cdn3.cdnme.se/cdn/8-2/70599/images/2009/plakat2_26588633.jpg

 
Klockan 12:28 fm , Blogger ACS sa...

Anders Eriksson: Om det nu inte finns en lag mot detta så är det ju rejält konstigt att det finns en särskild paragraf i Brottsbalken under "Hatbrott" mot exakt "Hets mot Folkgrupp"??

Se Brottsbalken 16 kap. 8§
http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Brottsbalk-1962700_sfs-1962-700/?bet=1962:700#K16

Visst är "Hets mot folkgrupp" en del av Yttrandefrihetsgrundlagen men att påstå att "Hets mot Folkgrupp" är en "icke-existerande lag" är väl att fara med osanning trots allt??

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

Länkar till det här inlägget:

Skapa en länk

<< Startsida